Priset på bensin och diesel stiger

Semestersäsongen går upp på högvarv i Spanien och det innebär som vanligt att priset på bensin och diesel också stiger.

Bensin och diesel från bensinstation

Prishöjningarna har skett varje sommar under många år och i år förväntas det bli rekord i termer av bränsleförbrukning. Anledningen till det är att det finns ett uppdämt behov av att åka på semester. Något som kommer att resultera i miljontals resor på vägarna.

Priserna på både bensin och diesel har en uppåtgående trend denna veckan och förväntas stiga ännu mer. Enligt uppgifterna från Europeiska unionens oljebulletin ligger för närvarande genomsnittspriset för en liter bensin i Madrid på 1,71 euro. När det gäller priset på diesel ligger det på 1,47 euro per liter.

Denna prisskillnad mellan diesel och bensin är inget nytt. Historiskt sett har diesel ansetts vara ett billigare och mer ekonomiskt bränsle än bensin, men de senaste åren har priserna planat ut. De senaste månaderna har den genomsnittliga kostnaden för diesel i Spanien minskat, men i juni månad har den stigit kraftigt. På samma sätt har också medelpriset på bensin stigit. Med ökningen av kostnaden för bensin bryts en trend som registrerats under de senaste två veckorna. Där bensin har sjunkit i pris, medan diesel har legat under bensinpriset i åtta veckor i följd.

Dagspriserna i Málagaprovinsen

Hittills 2023 är snittpriset på Diesel A i provinsen 1,568 euro. Nu kostar det 102,6 euro att fylla en 60-liters tank med 95 blyfri bensin , medan motsvarande med diesel kostar 88,74 euro.

Men det finns stora lokala skillnader. Det billigaste priset i dag i Málaga stad för diesel A ligger på 1,36 euro per liter. Motsvarande för bensin är för närvarande 1,53 euro. Dessa priser hittar man på Calle Licurgo och Calle Bahia Blanca.

På landet är det oftast billigare och de billigaste drivmedlen i dag i Málagaprovinsen hittar man i Cerralba. Där kostar en liter diesel A 1,25 euro och en liter bensin 1,45 euro.

Den station som har de högsta priserna idag är Loma del Monte i Estepona. Med 1,70 euro per liter diesel och 1,80 för en liter bensin.

Priserna justeras ständigt så priser som stämmer nu på morgonen kan vara ändrade i eftermiddag.

Fler artiklar relaterade till trafiken i Spanien: TRAFIK.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …