Priset på el, naturgas och olja stiger

Elpriset i Spanien går upp med 42 procent och naturgasen har stigit med 44,6 procent sedan konflikten mellan Hamas och Israel började.

Skadad byggnad i Israel påverkar elpriset
Kriget höjer elpriset.

Elpriset nådde 220 euro/MWh mellan klockan 19 och 20 igår måndagen den 16 oktober. Vilket är den högsta siffran sedan i mars.

Kriget mellan Hamas och Israel märks redan på energimarknaderna runt om i världen. Naturgasen har renderat i en ökning med 44,6 % sedan Gaza-konflikten började i lördags den 7 oktober. Den är nu uppe i ett pris på 55,3 euro per megawattimme (MWh) på referensmarknaden för Europa. Oljan följer med i priskarusellen, priset på Brentolja gick upp med 7,7 % den senaste veckan till 91 dollar per fat.

Ökningen av naturgaspriset förklarar de senaste dagarnas uppgång i elpriset till toppar som inte setts sedan mars. Medelpriset på el för reglerade tariffkunder stiger måndagen den 16 oktober med 6,7 % jämfört med i söndags. Och når nu upp till 141,05 euro per megawattimme (MWh). Detta representerar också en ökning med 42,3 % jämfört med det pris som konsumenterna betalade den dagen kriget började, 99,16 euro/MWh.

Med tidsluckor kommer det högsta priset som användarna fick betala denna måndag att nå 220 euro/MWh mellan 19.00 och 20.00. Medan minimipriset kommer att vara mellan 04.00 och 05.00, med 110,24 euro/MWh. Allt enligt preliminära uppgifter från Iberian Energimarknadsoperatör (OMIE).

Naturgasen betyder mycket för elpriset.

Naturgas är nyckeln i den spanska elektriska ”mixen”, eftersom den representerar cirka 30 % av de energikällor som används i Spanien för att generera el. Enligt data från Red Electrica de España (REE).

Uppgången i priset på denna råvara kommer i en tid då Israel av säkerhetsskäl har beordrat stängning av ett naturgasfält. Gasanläggningen förvaltas av det amerikanska företaget Chevron vid Israels kust. Experter tillägger dessutom att skadan på gasledningen mellan Finland och Estland, som kanske inte fungerar förrän i början av 2024, skall ha underblåst prisökningarna

Det så kallade ”iberiska undantaget” gäller till den 31 december 2023 efter överenskommelsen mellan Spanien och Portugal med Europeiska kommissionen. Denna mekanism har dock inte haft någon effekt på elmarknaden sedan slutet av februari. Därför att priset på naturgas har fallit under tröskelvärdena för dess tillämpning.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …