Spaniens landsbygd får bättre 5G-täckning

Spaniens regering lanserade förra veckan den senaste fasen av ett projekt på totalt en miljard euro för att rulla ut 5G till landsbygden.

5G

I den senaste fasen bjöd ministeriet för ekonomi och digital transformation (MINECO) in sökande att ansöka om en andel på 544 miljoner euro. För finansieringen av 5G Fristående (SA)-utbyggnader i orter med färre invånarantal än 10.000 personer.

Detta som publicerades i den officiella statstidningen (BOE) förra veckan finansieras av programmet för nästa generations EU-medel. Inom ramen för återhämtningsplanen och den digitala Spanien 2026-agendan. Pengarna kommer att avsättas för såväl aktiv som passiv infrastruktur. Intresserade har fram till slutet av månaden på sig att ansöka.

Klyftan mellan stad och landsbygd.

Det slutliga målet med programmet för den spanska regeringen är att minska den digitala klyftan mellan stad och landsbygd.

María González Veracruz.

”När vi väl har täppt till den digitala klyftan inom fast anslutning och vi leder utbyggnaden av fiber i Europa. Då kommer vi i Spanien också att fortsätta att ligga i framkant inom denna teknik, vilket förändrar mobilt paradigm och genererar en stor möjlighet i ”sakernas internet”, så att det når alla provinser”. Sa ministern för telekommunikation och digital infrastruktur, María González Veracruz i ett uttalande.

Den spanska regeringen framhöll potentialen hos 5G och den låga latens som det medför, plus de möjligheter som tekniken kan ge. Såsom; sakernas internet (IoT), artificiell intelligens (AI), virtuell verklighet och förstärkt verklighet.

Nästan en femtedel (19 procent) av Spaniens totala befolkning bor på landsbygden, eller ungefär 8,9 miljoner människor. Något som ytterligare understryker behovet av nästa generations mobilanslutning.

Mer relaterat till mobiltäckning på landsbygden.

Spanien får mobiltäckning från rymden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …