Spaniens tekniksektor bromsar anställningarna

Spanien har under de senaste åren kännetecknats av att upprätthålla en konstant ökning av anställningarna, särskilt inom tekniksektorn.

Tekniksektorn
Tekniksektorn är fortfarande het men inte längre överhettad.

Medan det har varit gott om uppsägningar i USA har vi kunnat vara lugna här i Spanien. Men en ny undersökning visar att det nu har blivit en avmattning i anställningarna av teknikjobben i Spanien.

Det är Circular och Joppy, två IT-rekryteringsföretag som parallellt har undersökt ämnet.

De har tillfrågat 350 yrkesverksamma i Spanien och mer än hälften har svarat att de inte utesluter att de kommer att få uppleva en lönejustering under 2024. Och nästan hälften av de tillfrågade bekräftar att de får färre jobberbjudanden än under förra året. Noga räknat så har 44 % sagt att de har fått mindre jobberbjudanden. Medan bara 17 % säger att de har ökat. De återstående 39 procenten säger att de inte sett några betydande förändringar.

Ändå är de yrkesverksamma fortfarande positiva och 40 % tror att jobberbjudanden under 2024 kommer att öka. 42 % tror på att de bibehålls och bara 2 av 10 tror på en minskning.

Hur rekryterarna ser på tekniksektorn.

Circular och Joppy har också tillfrågat rekryterare från mer än 60 företag som anställer tekniker. De bekräftar att det finns en viss ”anställningsfrysning”.

Närmare bestämt hävdar 6 av 10 att anställningarna har minskat under 2023, och bara 19 % hävdar att de ökat. När de har tillfrågats om nästa år tror 33 % att de kommer att öka och 27 % att de kommer att minska. 59 % har sett en anmärkningsvärd ökning av yrkesverksamma som aktivt söker jobb under året som har varit.

Spaniens mest kände executive search & IT-rekryteringsguru Pedro Montarelo har via sitt företag lyckats placera mer än tusen tekniker bekräftar att: Det här året började med mycket stora rörelser med en stor efterfrågan på proffs och med ”höga löner”. Men under våren började en viss avmattning märkas.

Kriget i Ukraina har inte påverkat oss så mycket som man från början trodde. Men det faktum att stora europeiska ekonomier befinner sig i recession, som Tyskland, har en inverkan. Montarelo säger att han har sett att ”det finns företag (som hans rekryteringsföretag arbetar med), som har gått från att tillsätta 20 eller 30 tjänster till två eller tre”, försäkrar han.

Óscar Rodríguez, ICT-sektordirektör för Adecco Group, säger att det har skett ”en betydande minskning av antalet lediga jobb” sedan andra kvartalet. Men han ser det inte som något oroande och att ”mellan 20 % och 30 % av vakanserna fortfarande är obesatta”.

Fortsatt utbildning är viktigt.

Det experterna rekommenderar till IT-proffs är något som egentligen är självklart. Utbildning och anpassning till tiden. Även om det pratas mycket om att artificiell intelligens kommer att eliminera vissa jobb kommer det också att ge många nya arbetsuppgifter.

Rodriguez, från Adecco, påpekade i en intervju att explosionen av Generative AI och dess tillämpning: ”Områden som kundservice, mänskliga resurser eller marknadsföring kommer att öka investeringarna i teknik och efterfrågan på proffs.”

Teknologiparken i Málaga
Teknologiparken i Málaga

Jobbrelaterat i Spanien.

Stor efterfrågan på kontorsplatser i Málaga.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …