Problem att boka tider för utlänningar

Nationalpolisen i Spanien har gripit 69 personer för att ha bokat alla tillgängliga tider för utlänningars administrativa behov.

Nationalpolisen i Spanien
Nationalpolisen i Spanien.

De misstänkta har anklagats för att boka upp alla tillgängliga tider via en datorbot för att senare sälja dem vidare till utlänningar. Trots att denna process borde vara gratis. Det handlar om de möten som utlänningar måste ha för att ansöka om utländskt identitetsnummer (NIE). Eller identitetskort för personer som kommer från utanför EU (TIE).

NIE-nummer

Det har länge varit ett återkommande problem att boka tider (cita previa) för dessa ändamål. Ibland har man fått vänta i veckor, eller till och med i månader. Detta för att ens kunna starta de administrativa processerna som behövs för livet i Spanien. Av ren frustration är det då många som vänder sig till ett företag, för att mot en avgift få en tidsbokning.

Polisen har avslöjat att de ansvariga för botarna har sålt tiderna för för mellan 30 och 200 euro.

Förutom de 69 gripna personerna är ytterligare 25 personer under utredning i olika provinser över hela Spanien. Det kriminella nätverket har använt sig av en egenkonstruerad datorbot. Som klarade av att undvika de säkerhetsmekanismer som fanns på webbplatserna där man bokar tid online. Enligt polisen instruerade organisationen sina mellanhänder att använda en VPN-tunnel för att dölja Ip-adressen och komma åt ett större antal tider.

Som en del av den inledande utredningen grep polisen de fyra huvudmedlemmarna i organisationen i Barcelona och Valencia.

Undersökningen gjorde det också möjligt att lokalisera en rad kommersiella avtal mellan mellanhänder och den organisation som tillhandahåller bottjänsterna online. Mellanhänderna bestod av jurister, chefer och andra rådgivare. I den andra fasen av utredningen i provinserna Alicante och Cáceres identifierades två personer som ansvariga för att få tidsbokningar genom ett företag.

Gripanden har skett över praktiskt taget hela Spanien

En ny fas av utredningen har kulminerat i arresteringar i: Madrid, Albacete, Alicante, Almería, Badajoz, Barcelona,Vizcaya, Burgos, Cádiz, Córdoba, Balearerna, Marbella, Murcia, Tarragona, Teneriffa, Toledo och Valencia.

Ytterligare 25 personer utreds i provinserna Madrid och Cádiz. De gripna anses antagna ansvariga för brotten, samt tillhöra en kriminell organisation.

Advokatens kommentarer

Advokaten Juan Gonzalo Ospina, som försvarar flera av de gripna, påpekade att: ”Polisens utredningar pekar på ett dataintrångsbrott, till vilket man kan lägga blockering av utlänningars rättigheter”. Han bad om ”respekt för de utredda”. Han uppgav också att bland dem ”kan man dessutom hitta offer för själva maffian”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …