Svalare väder och regn i Spanien

Från onsdag den 17 maj blir det en period med upp till 10 grader kallare än normalt, regnskurar och i vissa delar även stormvindar.

Onsdag – Torsdag

Temperaturerna kommer att vara kallare än normalt och regnen och skurarna kommer att påverka olika delar av halvön fram till torsdag. Då blir skurarna och stormarna mer allmänna, de kommer särskilt att påverka de östra och södra tredjedelarna av fastlandet samt Balearerna. Prognosen utfärdas av Spaniens nationella meteorologiska byrå (AEMET), som säger att temperaturerna kommer att bli mellan 5 och 10ºC under normalvärdet. AEMET:s talesman, Rubén del Campo, förklarade att den kalla luften i de övre lagren av atmosfären kommer att öka instabiliteten och orsaka regnskurar.

Onsdagen karakteriseras av övergången till ostadigt väder som ytterligare fördjupas under torsdagen.

Det kommer att förekomma skurar och stormar i Murciaregionen, sydöstra Castilla La Mancha och i Valencia. Det utesluts heller inte skurar i Katalonien eller på Balearerna. Skurarna kan på Balearerna och ostkusten dessutom innehålla lera. I Biscayabukten blir det lätta regn. Nattemperaturerna kommer att stiga förutom i Andalusien och Extremadura där de kommer att sjunka. Dagtemperaturerna sjunker i större delen av Spanien.

Fredag

Del Campo påpekar att det kommer att fortsätta vara ostadigt väder. Särskilt i Andalusien och i de östra och södra delarna av landet samt på Balearerna. Det blir i allmänhet molnigt, särskilt från middagstid, med spridda enstaka regnskurar. Vilket kommer att vara mer troligt och intensivt i östra Andalusien, sydöstra Castilla-La Mancha, regionen Murcia, södra Valenciaregionen, och östra Katalonien och Balearerna.

I Kantabrien och i Pyrenéerna blir det regn även på fredag och i höglänt terräng (från 1.800 m) kan det även bli snö.

Temperaturerna på fredag kommer att sjunka och städer som Almería, Málaga eller Alicante kommer kommer att få något över 20 ºC. Medan Córdoba eller Badajoz kommer att få 27 till 28ºC, medan det i inlandsstäder som t.ex. Burgos, Vitoria eller Ávila blir under 15ºC och i Madrid kommer det att vara runt 20ºC.

Väderkarta för fredag den 19 maj
Fredag den 19/5 enligt Antena 3,

Lördag – Söndag

Då blir det regn längst upp i norr och skurar i Katalonien och på Balearerna. Det kan även bli regnskurar i resten av de östra och södra delarna av landet. Molnigheten kommer att öka men sannolikheten för nederbörd kommer att minska västerut. Temperaturerna kommer att stiga, särskilt i norr och kommer då att vara mer typiska för årstiden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …