Ryanair i blåsväder i Spanien

Spaniens ledande konsumentorganisation OCU anklagar flygbolaget Ryanair för orättvis behandling av sina passagerare.

Ryanair på flygplatsen i Valladolid.
På flygplatsen i Valladolid.

Konsumentorganisationen ”La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU)”. Anklagar flygbolaget för att tvinga passagerarna att betala extra för att checka in på flygplatserna, när deras onlineplattformar inte fungerar korrekt.

Enligt organisationen har otaliga passagerare, särskilt de som bokar via resebyrå eller annan tredjepart fått felmeddelande. Både på appen och webbsidan när de försöker checka in. De tvingas då gå till disken vid flygplatsen, där de debiteras mellan 30 och 50 euro per passagerare för att få boardingkort utskrivna.

Dessutom måste passagerare som har köpt sina biljetter via en annan plattform, till exempel eDreams visa fotolegitimation. Ett förfarande som OCU anser helt onödigt.

Inte första gången som det klagas på flygbolaget ifråga.

Det är långt ifrån första gången som Ryanair har hamnat i blåsväder för tvivelaktiga metoder. I oktober förra året släpades flygbolaget genom de spanska domstolarna. Då fälldes de för flera brott mot arbetarnas rättigheter under strejkerna bland kabinpersonalen. I Juli i år anklagades bolaget för integritetskränkning, då gällde det invasiv ansiktsigenkänning.

OCU ser detta senaste incheckningsproblem som ” uppenbarligen ett nytt missbruk av bolaget. Något som läggs till de som redan har rapporterats och där rättssystemet höll med oss”.

Organisationen har redan kontaktat Ryanairs chefer och begärt att de omedelbart skall upphöra med ”denna uppenbart missbrukande affärspraxis”. Om bolaget inte hörsammar uppmaningen är OCU fast beslutna att lämna in ett formellt klagomål till det spanska konsumentverket (Ministerio de Consumo).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …