Ryanair anklagas för integritetskränkning

En framstående digital integritetskampanjgrupp lämnade på torsdagen in ett klagomål mot Ryanair Holdings PLC i Spanien för invasiv ansiktsigenkänning.

Österrikes noyb (None Of Your Business) sa att det irländska flygbolaget – Europas största i antal passagerare – krävde att vissa kunder skulle gå igenom ”en obligatorisk ’verifieringsprocess’ som involverar invasiv ansiktsigenkänning”. Det gällde bokningar via en onlineresebyrå snarare än direkt på företagets hemsida eller app.

”Det finns ingen rimlig motivering för Ryanair att implementera detta system. Istället verkar det som att flygbolaget villigt bryter mot sina kunders rätt till dataskydd för att få en orättvis konkurrensfördel gentemot alternativa bokningskanaler”, säger gruppen i ett uttalande.

Svaromål från Ryanair

Ryanair sa i ett uttalande som skickades till AFP att man vill ”skydda kunder”. ”Onlineresebyråer bottenskrapar Ryanairs utbud och säljer i många fall våra flyg och kringtjänster med dolda påslag och ger felaktig kundkontaktinformation/betalningsinformation”, sa flygbolaget.

Verifieringsprocessen finns ”för att säkerställa att de (som passagerare) gör nödvändiga säkerhetsdeklarationer och informeras direkt om alla säkerhets- och regleringsprotokoll som krävs när de reser”.

Klagomål från kund i Spanien

Noyb sa att klagomålet kom från en kund från Spanien som bokade ett Ryanair-flyg genom den Barcelona-baserade onlineresebyrån eDreams och sedan fick ett e-postmeddelande från Ryanair som bad henne att slutföra en ”verifieringsprocess”.

Ärendet har lämnats in in till den spanska dataskyddsmyndigheten. Baserat på Ryanairs omsättning på 4,8 miljarder euro 2022 kan dataskyddsmyndigheten utfärda böter på upp till 192 miljoner euro.

Noyb sa att Ryanair ”inte gav begriplig information om syftet med denna påträngande process”. En process som kräver kundens samtycke enligt EU:s dataskyddsförordning.

Flygbolaget försvarar sitt beteende

Ryanair sa att dess processer var ”fullständigt kompatibla med alla GDPR-regler”.

På sin hemsida säger Ryanair att kundernas identitet kan behöva verifieras när en bokning görs ”av en tredje parts resebyrå som inte har något kommersiellt avtal med Ryanair om att sälja våra flyg”.

Den beskriver två sätt att göra verifieringsprocessen online – ”express”-versionen använder ansiktsigenkänningsteknik från Ryanairs partner GetID och kostar 0,59 eurocent. Ett tredje alternativ är att gå direkt till en incheckningsdisk på flygplatsen före flyget, där Ryanairs incheckningsavgift gäller.

Det finns många bolag som bryter mot dataskyddsreglerna

Wien-baserade noyb hanterar hundratals klagomål i olika jurisdiktioner på uppdrag av internetanvändare angående dataskydd och rättigheter. De har vunnit flera mål mot några av världens största multinationella företag.

Aktierna i Ryanair sjönk med 0,2 % till 15,73 euro i Dublin på torsdagen vid middagstid.

Källa: AFP och noyb.

Mer om Ryanair i Spanien

Ryanair regerar i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …