Spanien är världsledande inom turism

Spanien tog emot 85,1 miljoner internationella turister 2023 som spenderade totalt 108.662 miljoner euro, båda dessa siffror är historiska rekord.

Strand i Torremolinos.
En strand i Torremolinos.

Enligt den spanska statistikbyrån INE ökade ankomsterna till Spanien med 18,7 % jämfört med 2022. Dessutom översteg de det tidigare rekordåret 2019 som då landade på 93,5 miljoner. Dessa siffror som inkluderar både ankomster och spendering visar hur betydelsefull turistinkomsterna är för den spanska ekonomin.

Spanien blir med detta troligen världens mest populära resmål.

Hittills har det varit Frankrike som har legat i topp men det verkar nu som om Spanien seglar förbi sitt norra grannland. Även om Frankrike ännu inte har släppt sina slutsiffror tyder initiala uppskattningar på att de kommer att avsluta 2023 på mellan 79 och 85 miljoner utländska turister. Om den prognosen håller så är Spanien för första gången nummer ett i världen som turistmål.

Som vanligt så kom de flesta turisterna förra året från Storbritannien, Frankrike och Tyskland. De allra mest populära destinationerna för dessa tre grupper var Katalonien, Balearerna och Kanarieöarna. Turistinkomsterna från dessa tre länder ökade markant under 2023. Där Storbritannien registrerade en tillväxt på 14,6 %, Frankrike ökade med 17 % och Tyskland ökade 10,6 %. Tillväxten för de nordiska länderna var heller inte dålig, den landade på en ökning med 13,4 %.

Katalonien fick den största ökningen av turistinkomsterna, där blev ökningen 21,2 % från de 18 miljoner besökare som strömmade in. Balearerna hade en tillväxt på 9,1 % från 14,4 miljoner turister som besökte öarna. Medan Kanarieöarna fick en ökning på 13,1 % från 13,9 miljoner turister. Andalusien fick en ökning med 21,9 % från 12,2 miljoner turister.

Costa del Sol har mycket positiva siffror.

Siffrorna från Costa del Sol var klara för ett bra tag sedan och det går att läsa om här: Turismen på Costa del Sol slog rekord 2023.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …