Snart tänds julbelysningen

I Andalusien är det Málaga, Cádiz och Huelva som är först av provinshuvudstäderna att tända sina julbelysningar, de tänds den 24 november.

Julbelysning Calle Larios
Calle Larios, Málaga.

Den 24 november sammanfaller med den stora handelsdagen ”Black Friday”, vilket lär ha påverkat beslutet om datumet. De övriga provinshuvudstäderna tänder först i december, mer om det längre ner i artikeln.

Málaga

Málaga har sedan många år tillbaka en av Spaniens allra mest spektakulära och vackra julbelysningar. I år förnyar de belysningarna på många av stadens gator, Calle Larios får dock samma ljus och ljudshow som förra året. Det är den spektakulära ”Celestial Angels” med höga ljuspelare och 16 änglar. Julsångerna som spelas under showerna är en blandning av spanska och engelska julsånger. Den stora avenyn Alameda Principal kommer att bli en ”lysande skog”. De stora träden kommer att dekoreras med 270.000 led-lampor, totalt finns det 500 dekorerade gator med två och en halv miljon ljuspunkter. Budgeten för stadens julbelysning uppgår till 1,4 miljoner euro, men modern led-teknik gör att elförbrukningen är minimal.

Förutom den 24 och 31 december så är det tre föreställningar om dagen av ljus och ljudshowen på Calle Larios, 18:30, 20:00 och 23:00. Julbelysningen tänds varje dag klockan 18.30. Från måndag till torsdag stängs den av kl. 00:00. Fredag ​​till söndag är det upplyst till 02:00.

Ett besök i Málaga är alltid trevligt, där finns dessutom ett stort utbud med bra restauranger.

Cádiz

Borgmästaren, Bruno García, påpekade att hans regerings avsikt är att ”generera aktivitet” under julen. Samt ”ge anledning och motiv för Cadiz invånare att konsumera i sin stad och även att ta emot besökare som gör sina inköp i staden”. Det är en vacker stad som har mycket att erbjuda.

Huelva

Här invigs samtidigt omvandlingen av stadens centrala delar till en fotgängarszon (Gran Vía-Plaza de Las Monjas-Méndez Núñez-Gravina). Därför beslutade kommunfullmäktige redan förra året om att tändningen av julbelysningen i år skulle vara den 24 november. Huelva är annars kanske mest känt för att de producerar mest jordgubbar i Spanien.

Córdoba och Almería tänder sina julbelysningar den 1 december. Sevilla tänder den 2 december och de har även Spaniens högsta ”julgran”, den är 57 meter hög. Granada tänder den första helgen i december men har inte specificerat dag. Jaén har heller inte uppgett dag, men förra året var det den 2 december.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …