Shakira åtalas i Spanien för skattebedrägeri

Bara några dagar efter sin framgång vid Latin Grammys kommer den colombianska popidolen Shakira att ställas inför rätta i Barcelona på måndag.

Shakira 2023
Shakira, januari 2023.

Hon åtalas för att ha lurat de spanska skattemyndigheterna på 14,5 miljoner euro. Åklagaren yrkar på fängelse i åtta år och två månader och böter på nästan 24 miljoner euro för den 46-åriga sångerskan. Shakira bor numera i Miami med sina två söner Milan och Sasha.

Hon har förnekat all brottslighet och har tackat nej till en överenskommelse med åklagaren. Detta banar väg för rättegången som kommer att inledas på måndag den 20/11 klockan 10:00.

Fallet handlar om var sångerskan, vars hitsinglar inkluderar ”Hips Don’t Lie”, ”Whenever, Wherever” och 2010 World Cup-låten ”Waka Waka”, bodde mellan 2012 och 2014. Åklagaren hävdar att Shakira Isabel Mebarak Ripoll tillbringade mer än hälften av den perioden i Spanien och därför borde ha betalat skatt i landet.

Shakira 2011

Åklagarna säger att hon flyttade till Spanien efter att hennes relation med FC Barcelonas försvarare Gerard Pique blev offentlig 2011. Men behöll officiellt skatterättsligt hemvist på Bahamas fram till 2015. I sitt åtal hävdar åklagaren att Shakira ”använt en uppsättning företag” baserade i skatteparadis ”i avsikt att inte betala” skatt i Spanien.

Shakiras advokater säger att hon fram till 2014 levde ett ”nomadiskt liv” och tjänade de flesta av sina pengar på internationella turnéer. Samt att hon inte flyttade permanent till Barcelona förrän strax innan sin andra sons födelse i januari 2015.

Den högprofilerade rättegången förväntas innebära vittnesmål från 120 personer och pågå till den 14 december. Sångerskan förväntas vittna under öppningssessionen av rättegången. Sen kan hon begära tillstånd från domstolen att inte närvara vid de återstående förhandlingarna.

En noggrann och långtgående utredning.

Även utan hennes närvaro kommer detaljer om hennes privatliv troligen att dyka upp under förfarandet. Eftersom spanska åklagare har genomfört en noggrann utredning för att underbygga fallet.

För att få fram bevis för åtalet intervjuades hennes grannar och hennes bilder på sociala nätverk spårades. Betalningar hos frisörer och till och med den hälsoklinik hon besökte under graviditeten kontrollerades.

Frågor om sångerskans ekonomi har väckts tidigare. Divan namngavs i 2021 års ”Pandora Papers läckor”, som avslöjade de globala rikas strategier för förmögenhet och skatteflykt, i hennes fall relaterat till en bostad på Bahamas.

Rättegången kommer efter att Shakira hade en stor kväll vid Latin Grammy Awards som hölls i Sevilla i torsdags. Där uppträdde hon två gånger och tog hem tre priser. Bland annat för årets låt och bästa poplåt i samarbete med den argentinska DJ:n Bizarrap på ”Bzrp Music Sessions, Vol. 53”.

Shakira, Fuerza Regida – El Jefe (Official Video):

Fler artiklar relaterade till brottslighet i Spanien.

Arkiv: Brott.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …