Simulerade hjärtattack för att smita från notan

Ett nyligen inträffat bedrägeriförsök i Alicante har avslöjat en svindlare som regelbundet simulerade sjukdom för att undvika att betala.

La cocina del Buen Comer, utsatt för bedrägeriförsök.
Från restaurangens Facebooksida.

Nationalpolisen har nu i veckan gripit en man i 50-års åldern som blivit ökänd för sina springnotor på restauranger. Under det senaste året har mannen arresterats 20 gånger för liknande bedrägerier i Alicante, enligt dagstidningen El Pais.

En av poliserna som har varit med under fyra av mannens arresteringar anmärkte den 20 september: ”Gastrobedragaren” verkar ha en speciell förkärlek till Rysk sallads tapas.

Även om han vid första anblicken ger intrycket av att vara ”den typiska ryska turisten”, är han i verkligheten en litauisk medborgare som inte talar spanska (han verkar förstå det) och utan känd adress. Men det är känt att han har varit i Alicante sedan åtminstone november 2022, då han greps för första gången. Den icke namngivna mannen, var klädd i långa grå byxor, en pikétröja, vandringsskor och en jacka av ett populärt designermärke. Hans välbärgade utseende var ett knep han ofta använde för att vilseleda restaurangpersonal. Klädseln spelade en betydande roll i servicen som han fick och gjorde hans uppträdande mer övertygande.

Vad som hände vid La cocina del Buen Comer.

Moises Domenech, chefen för ’El Buen Comer’, berättade om mannens besök nyligen. Han sa: ’Den här mannen kom in i går.’ När han valde ett bord inomhus beställde han ”skaldjurspaella för en” och en whisky, som han tydligen svepte i ett drag.

När han försökte lämna utan att betala räkningen som enligt uppgift var på runt 35 euro. Konfronterade en anställd honom om det obetalda beloppet. Lugnt svarade han att han skulle hämta pengarna från sitt hotell. Men när hans utgång blockerades kollapsade han dramatiskt nära ingången och låtsades ha en hjärtattack.

Personalen gick inte på svindleriet.

Bedragaren

Restaurangens personal var inte lättlurad utan de ringde genast polisen. Vid deras ankomst begärde ”gastrobedragaren” en ambulans. Emellertid kände poliserna igen honom direkt. Efter att ha bekräftat att han var vid god hälsa arresterade de honom och såg till att en snabb rättegång väntade honom. Brottet anses vara ringa eftersom det inte överstiger 400 euro.

I ett försök att bromsa hans fortsatta framfart har polisen skickat ut fotografier av honom till andra lokala restauranger.

Fler aktuella bedrägerier:

Polisen varnar för pågående nätfiskeattacker.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …