Handelsunderskottet minskar och turistnettot ökar

För perioden januari till juli minskade handelsunderskottet med 44 procent sett på årsbasis och dessutom ökar turistnettot kraftigt.

Handelsunderskottet och turistnettot
Handelsbalansen.

Spaniens handelsunderskott under de första sju månaderna 2023 minskade med 44 % från samma period förra året till 21,32 miljarder euro. Spaniens export steg och det importerades mindre mängder olja och naturgas. Importen av dessa produkter var dessutom till lägre priser, sade industriministeriet.

Under perioden steg värdet på exporten med 3,3 % till 230,40 miljarder euro. Medan importen sjönk med 3,7 % till 251,72 miljarder euro, sade ministeriet på torsdagen den 21 september.

Värdet på energiimporten, främst olja och naturgas, sjönk med 30 % under årets första sju månader. Jämfört med samma period för ett år sedan då Spanien köpte 19 % mindre volymer till ett pris som var 14 % lägre.

Övrig import ökade under perioden med 3 % jämfört med föregående år. Bara under juli minskade handelsunderskottet med 25 % till 4,90 miljarder euro.

Spaniens handelsunderskott sköt i höjden 2022 när olje- och naturgaspriserna steg efter den ryska invasionen av Ukraina. Spanien är helt beroende av importerad olja och gas.

Mer positiva tongångar – turisterna strömmar till.

Spanien tog emot 63,6 miljoner internationella passagerare mellan januari och augusti 2023, 20 procent fler än under samma period förra året.

Ministern för industri, handel och turism, Héctor Gómez Hernández, sa att ”Spaniens styrka som turistmål” kvarstår och att turistsektorn ”har återuppstått och visat sin motståndskraft trots globala utmaningar”.

I augusti uppgick passagerarna från internationella flygplatser som anlände till Spanien till 10,1 miljoner, 12,3 % fler än samma månad 2022. De länder som registrerade den största ökningen av ankomster till Spanien var Polen (+35,9 %), Portugal (+26,8 %) och Italien (+20,3 %). Flest turister kom som vanligt från Storbritannien, med 2,4 miljoner passagerare. De var 23,9 % av det totala antalet ankomster till Spanien i augusti vilket är en ökning med 7,7 %. Från Tyskland kom det 1,4 miljoner passagerare vilket är en ökning med 6,7 %. Det kom också nästan en miljon italienare under perioden, detta är en ökning på hela 20,3 %.

Turistindustrin gjorde uppenbarligen rätt med sina förberedelser:

Turistnäringen laddar för rekordsommar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …