Spaniens subventionerade pensionärsresor utökas

Spanien har sedan 40 år tillbaka haft subventionerade resor för pensionärer under turistnäringens lågsäsong. Nu utökas både utbudet och kvalitén inför säsongen 2023-2024.

Strand
En strand i Spanien.

Nedräkningen har redan startat för den nya säsongen av ”Imserso-resor” som är det spanska statliga systemet som erbjuder subventionerade semestrar för pensionärer. Resorna startar i oktober och innehåller många stora nyheter.

Utökade platser och resmål

Institutet för äldre och socialtjänst (Imserso) kommer att utöka antalet tillgängliga platser med 70.000 till totalt 900.000. Och för säsongen 2023-24 kommer det att vara möjligt att resa till alla provinser i Spanien, från de nu tillgängliga 18 till alla 52 spanska provinser. Dessutom kommer tio nya kulturkretsar att ingå i det nya programmet samt 19 nya naturstråk.

Även om 75 procent av resmålen kommer att vara de traditionella i levanteområdet (östkusten) och på öarna, kommer det att ske en ökning med upp till 25 procent av upplevelseturismen (kultur och natur), som tidigare stod för cirka 15 procent av de totala resorna.

Den här nya säsongen kommer också, på pilotbasis, att inkludera några resor med specifika teman som resplaner för litteratur-, musik- eller teaterfestivaler. Det kommer också att ske en ökning av antalet enkelrum, från 2 procent till 10 procent av rummen.

Högre kvalitet och bättre komfort

En annan viktig ändring kommer att fokusera på kategorin av de valda hotellen, deras tillgänglighet och måltider, samt de fritidsalternativ som erbjuds. Transportkomforten kommer också att förbättras, och användarna kommer att uppmuntras att resa mer med AVE-höghastighetståg snarare än med buss för längre resor.

Priset kommer också att variera, men ministeriet för sociala rättigheter betonar att det ”i inget fall” kommer prishöjningar att vara högre än ökningen av pensionerna, och biljettpriserna kommer att vara ”lika tillgängliga och anpassade”. Som departementet påpekar täcks 78 procent av kostnaden för resan av varje förmånstagare och 22 procent av staten. I år har Imserso en budgetökning och får 72 miljoner euro, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med förra säsongen.

Ansökningsperioden för att resa i år öppnade den 13 december 2022. Den kan lämnas in via Sede Electrónica del Imserso, genom att fylla i ett elektroniskt formulär. Eller alternativt att skicka in ett ifyllt formulär med vanlig post.

Mer information (på spanska): sede.imserso.gob.es


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …