Svalare väder men mindre blåsigt

Förra veckan och helgen kännetecknades av stormar och regn i stora delar av landet, nu lugnar det ner sig men det kommer fler lågtryck.

November i Avila.
En novemberdag i Avila.

Veckan börjar med svalare väder i större delen av landet, framförallt nattemperaturerna går ner rejält. Anledning är den ankomst av polarluft från Atlanten som följer efter de fronter som passerade Spanien under veckoslutet. Detta är särskilt påtagligt i norr samt i inlandet, på spanska höglandet kan temperaturerna bli ensiffriga nattetid. I bergstrakterna förväntas allmänt frost och på högre höjder i Pyrenéerna kan temperaturerna sjunka till runt -8 grader. Från torsdag förväntas temperaturerna att börja återhämta sig till mer behagliga värden.

Fler väderfronter kommer från Atlanten.

Prognosmodeller tyder på att minst 3 fronter under veckan kommer att korsa Spanien från Galicien mot Medelhavet. Det innebär att det också blir nederbörd, framförallt i den nordvästra delen av landet. Det blir Galicien, Kantabrien och norra delarna av Kastilien och León som får den huvudsakliga nederbörden. Speciellt Galiciens kust kan få uppemot 100 liter per kvadratmeter under de kommande fem dagarna.

Ju längre söderut man kommer i Spanien desto mindre chans för nederbörd, för Andalusiens kuststräcka förväntas ingen nederbörd alls.

Kanarieöarna förväntas få betydande nederbörd särskilt idag måndag och på den norra delen, det blir dessutom en hård nordlig vind.

Väderprognos 8 november 2023, temperaturer.
8/11-2023. källa Aemet.

Snö på höga höjder.

Snögränsen kommer under veckan fösta dagar att ligga på runt 1.200 till 1.300 meter över havet i den norra halvan av landet. Den kommer gradvis att förflytta sig upp till över 2.000 meter i mitten av veckan.

Kommer vi att få San Martín sommar?

Det är fortfarande för tidigt att sia om vi kommer att få någon San Martín sommar i år.

När vi talar om ”San Martín-sommar” syftar vi på en kort tidsperiod som ger ett andrum innan vinterkylans definitiva ankomst. Denna ”meteorologiska paus” inträffar vanligtvis runt den 11 november, sammanfallande med festivalen Saint Martin.

Fint väder
San Martín-sommar.

Termen ”San Martín sommar” beskriver inte ett specifikt meteorologiskt fenomen, utan är ett populärt uttryck som antagits i flera regioner i världen, inklusive Spanien. Det är i princip en så kallad Indiansommar eller som en andra Brittsommar.

Hittills har långtidsprognosen för november stämt rätt bra och den utlovade dessutom stabilare väder mot slutet av månaden. Vi kan ju alltid hoppas på det.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …