Att glida ner för sanddynerna på skidor eller sandboard har blivit en populär och växande sport i södra Spanien och på Kanarieöarna.
På de stora sanddynerna i Andalusien i södra Spanien och på Kanarieöarna glider åkarna nerför sanddynerna i allt större skaror. Det är ett klart bevis på den ökade populariteten för detta spännande alternativ, trots sportens nischstatus.
Sandskidor och sandboardåkning har ingen officiell representation eller förbund i Spanien, men de har hängivna utövare på några orter.
Hotspots för sandsporter i Spanien.
Andalusien.
Tabernasöknen i Almeria som är känd som Europas största öken är en given hotspot. Men sandstränderna i Tarifa i Cadiz, erbjuder också perfekta förutsättningar för dessa sandiga sporter. Inte långt från Tarifa finns också de skiftande sanddynerna i Playa Bolonia och Punta Paloma. Dessa är inte bara natursköna, de blir också perfekta lekplatser för äventyrslystna.
Kanarieöarna.
Längre söderut lockar Kanarieöarna med sina egna sandiga attraktioner. Maspalomas sanddyner på Gran Canaria är särskilt kända, där finns flera lokala företag som erbjuder sandboardåkning som en rekreationsaktivitet. På samma sätt ger Corralejo Dunes på Fuerteventura utmanande terräng för de som vill testa sina färdigheter på sanden.
Globalt.
Sandsporterna växer inte bara i Spanien utan faktiskt i hela världen. I Peru har de höga sanddynerna i områden som Huaral, Chilca och Ica blivit riktiga hotspots. Tittar vi mer i närområdet så är det samma sak med Saharas sanddyner i Marocko, Egypten och Kelsodynerna i Mojaveöknen. I södra Frankrike har vi bland annat Dune du Pilat som har framväxt som ett nytt resmål för de som vill åka på sanden.
Att åka på sand kanske är framtiden?
Eftersom traditionella vintersportorter har fått en mindre tillförlitlighet vad beträffar snötillgången så erbjuder sandsportorterna spännande alternativ. Med oförutsägbarhet i klimatet och en övergång till mer hållbara former av rekreation erbjuder dessa sandbaserade sporter ett sätt att få spänningen i utförsåkning men utan snö, oavsett om det är på sanddynerna i Spanien eller i öknarna runt om i världen. ”After ski” lär i så fall få en helt annan och mycket annorlunda betydelse!