Incidenter med drönare och laserpekare på flygplatser

Det har varit många incidenter med drönare på spanska flygplatser som har tvingat fram omdirigeringar och förseningar.

Drönare
Drönare skall användas med förstånd.

Laserljus riktade mot cockpits på flygplan eller drönare som flyger nära flygplatsens landningsbanor har utlöst mer än 1.700 incidenter på spanska flygplatser under de senaste fem åren.

Trots ett antal arresteringar, hot om böter och varningar från inrikesministeriet och Spaniens nationella flygplatsoperatör Aena, fortsätter det oansvariga beteendet. Det ställer till problem för piloter och passagerare och har ökat under de senaste månaderna. Enligt ett parlamentariskt svar till EH Bildu MP Jon Iñarritu.

Under de senaste fem åren har det enligt uppgifter från AESA (statens luftfartssäkerhetsbyrå) inträffat 1.728 incidenter med drönare och lasrar. Under 2019, när drönare orsakade mest problem, inkom 132 klagomål. År 2020 sjönk antalet incidenter till endast 58. Men sedan dess har de ökat varje år: 68, 74 och 80 under de första elva månaderna 2023.

Ännu inga olyckor i Spanien.

Även om en drönare aldrig har varit inblandad i en olycka i Spanien, så har de vid åtta tillfällen (2 % av fallen) haft en ”inverkan på flygplatsverksamheten”. Vilket har orsakat tillfälliga stopp i flygtrafiken. Flygplatser i Madrid, Ibiza, Jerez, Fuerteventura och Zaragoza har tvingats avleda flera flygningar på grund av drönare under de senaste fem åren.

De allvarligaste incidenterna inträffade 2020 på flygplatsen Barajas i Madrid. Då var det 21 flyg som var tvungna att omdirigeras på grund av att en drönare dök upp nära flygfältet.

Samtidigt har laserpekare inte orsakat några större operationella incidenter, men förekomsten av de irriterande ljusen ökar, enligt AESA. Under de senaste fem åren har piloter lämnat in 1.316 klagomål på grund av laser. Av dessa var 298 under år 2019, 127 år 2020, 208 år 2021, 332 år 2022 och rekordet 351 mellan januari och november 2023.

En av våra medarbetare på Hej! Spanien drabbades.

Pernilla

Den 11 oktober 2023 var Pernilla en av våra medarbetare på väg hem från Teneriffa till Zaragoza. En halvtimme innan planet skulle landa kom det besked om att flygplatsen var stängd för att någon flög drönare över landningsbanan. Planet blev då omdirigerat till Barcelona, där fick de sitta en dryg timme innan de kunde fortsätta resan. Planet var cirka tre timmar försenat när det kom fram till Zaragoza. Vid den incidenten var det två plan som fick omdirigeras. Guardia Civil lyckades inte få tag i drönarpiloten den gången. Men hade de gjort det så kunde påföljderna blivit allvarliga, troligtvis fängelse och böter som kan gå upp till 60.000 euro.

Enligt uppgift håller Guardia Civil på att installera utrustning i sina bilar så att de direkt skall kunna spåra drönarpiloter som inte sköter sig. Resultatet av resan till Teneriffa blev denna artikel: ENIE KARLSSON – En svenska med fart och färg.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …