Spanien blockerar meddelandeappen Telegram

Blockeringen var ett tillfälligt beslut som utfärdats efter att flera medieföretag framfört klagomål. BLOCKERINGEN HAR NU HÄVTS.

Telegram app.
Telegram app. Foto: Viralyft via Pexels, CC.

Beslutet utfärdades av domare Santiago Pedraz vid Audencia Nacional, en hög domstol som hanterar känsliga fall. Tidigare har Spanska medieföretag, inklusive Atresmedia, Mediaset, Telefonica och EGEDA, klagat på att Telegram tillåter sina användare att ladda upp deras upphovsrättsskyddade innehåll utan tillstånd. Påståendena utreds fortfarande men Pedras gick med på att blockera Telegrams tjänster i Spanien tills vidare.

Enligt dagstidningen El Pais är det mobiloperatörernas ansvar att blockera Telegrams tjänster. Beslutet utfärdades efter att tjänstemän på Jungfruöarna, där Telegram är registrerat, inte svarat på en domstolsbegäran från juli 2023. Domstolen sökte information som skulle göra det möjligt för den att identifiera vem som ligger bakom konton som uppenbarligen laddar upp piratkopierat innehåll. Bristen på samarbete från skatteparadiset Jungfruöarna fick honom att vidta denna ”förebyggande åtgärd”, sa domaren i fredagens order.

Telegram har cirka 8,5 miljoner användare i Spanien, vilket är cirka 18 % av befolkningen. Meddelanden på Telegram är end-to-end-krypterade, en anledning till att appen är populär över hela världen, särskilt i auktoritära länder. Men öppna grupper och sändningskanaler tillåter den användare att publicera alla typer av filer offentligt. Detta är ett stort problem eftersom extremistgrupper fritt använder appen.

Förra året blockerade Brasilien Telegram efter att ha sagt att plattformen inte samarbetade med polisen i en utredning mot nynazistiska grupper. Och det var på Telegram som IS tog på sig ansvaret för förra fredagens terrorattack i Moskva. Cybersäkerhetsanalytiker Cyfirma sa också i mitten av mars att IS använde appen för att rekrytera konvertiter.

Kritik mot blockeringen.

I Spanien kallade konsumentorganisationen Facua domarens beslut oproportionerligt och varnade för att Telegrams avstängning skulle orsaka ”enorm skada” för miljontals av dess användare. ”Det är som om de stänger av internet eftersom det finns webbplatser som har olagligt innehåll som skyddas av upphovsrätt”. Enligt uttalande från Facuas generalsekreterare, Ruben Sanchez.

Uppdatering den 25/3 kl. 16:30. Den hårda kritiken har fått domaren Santiago Pedraz att dra tillbaka blockeringen. Med motiveringen att åtgärden var oproportionerligt hård.

Svårt och näst intill omöjligt att helt blockera Telegram.

Det är lätt att kringgå områdesblockeringar som denna. Man kan enkelt göra det genom VPN-tjänster eller proxytjänster. Dessutom har Telegram en egen proxytjänst för att få det att se ut som om anslutningen kommer från ett annat land. I Iran och Kina är Telegram förbjudet. Ryssland har försökt stoppa tjänsten men inte lyckats.

WhatsApp är en liknande app och är den mest populära appen för snabbmeddelanden i Spanien. Men Telegram har genom sitt säte på Jungfruöarna och sin policy större skydd för användarna. Mer om WhatsApp här: Whatsapp förändras stort i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …