Påskfirande

Processioner dygnet runt

Påskveckan, eller La Semana Santa (heliga veckan) är den absolut största och mest firade religiösa händelsen i hela landet och karakteriseras av många och mycket gamla traditioner.

Text & foto
Jonny Erixon

När det gäller det religiösa ursprunget till påskfirandet så är det lika i hela den kristna världen, firandet är till minne av Kristi lidande och död på korset samt därpå följande uppståndelse. Men omfattningen och utförandet av själva påskfirandet skiljer kapitalt mellan norra och södra Europa och framförallt mot Spanien. Här finns inga påskkärringar, påskris med fjädrar eller målade ägg, utan här är det helt andra traditioner.

Påskveckan kallas ju i Sverige för stilla veckan. Här i Spanien är den långt ifrån stilla, det är en folkfest.

Påskens röda dagar

Skärtorsdagen JUEVES SANTO är helgdag i hela Spanien utom i Katalonien.
Långfredagen VIERNES SANTO är helgdag i hela kristenheten.
Påskdagen DOMINGO DE RESURRECCIÓN är också allmän helgdag
Annandag påsk LUNES DE PASCUA är helgdag i några provinser, Katalonien, Kantabrien, Valencia, Balearerna, Navarra, Baskien, La Rioja samt några få städer i framförallt Asturien.

Att det är helgdagar betyder inte att alla affärer håller stängt. Spanien har en affärstidslag men affärerna har rätt att ha öppet ett antal helgdagar och påskveckan brukar många välja att ha öppet. Dessutom är hela affärstidslagen suspenderad i kommuner som har status som turistkommun, detta gäller både under påskveckan och under sommaren. Men räkna med att mycket håller stängt framförallt under långfredagen och påskdagen.

Däremot pågår det hundratals med storslagna påskprocessioner runt om i landet, de allra mest spektakulära ser man i Andalusien, framförallt i Sevilla och Málaga. Under påskveckan i Málaga besöks staden av mer än 5 miljoner turister.
Påskveckan börjar med Palmsöndagen ”Domingo de Ramos” och slutar i största delen av landet med påskdagen ”Domingo de Pascua – Domingo de Resurrección”. Annandag påsk firas bara i några få provinser, i övriga Spanien är det en vanlig vardag.

Processioner dygnet runt

Själva påskprocessionerna är kanske det viktigaste och definitivt det mest ”publika” under påskveckan. I de flesta städerna kan man nästan varje dag och framförallt på kvällarna (och ibland även nätterna) se olika processioner som sakta arbetar sig fram genom folkhavet. De följs av orkestrar och Los Nazarenos, troende botgörare klädda i långa kåpor. Kommunerna har normalt sett program som man kan hämta på turistbyråerna som talar om när och var processionerna går. I de flesta städerna, Málaga inkluderat – går det dock inga processioner på påskafton. Ett gott råd är att inte ta bilen in i någon av de större städerna för att se på processionerna, framförallt inte Málaga – använd hellre kollektivtrafiken. På Costa del Sol finns det utmärkta tåg, tunnelbana och bussförbindelser som dessutom är förstärkta under påskveckan.

Vilka andra högtider är bra att känna till i Andalusien?

Dia del Trabajo

Första maj är allmän helgdag och i många städer i Andalusiens inland blir det dessutom långhelg eftersom de också firar El Día de la Cruz (Majkorsdag) den 3 maj. I många städer firas majkorsdagen under flera dagar. I vissa städer pågår firandet från den andre till den sjunde maj.

Virgen del Carmen

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de flesta kuststäder och fiskelägen i Spanien och Sydamerika. Allra populärast är firandet i Andalusien, där fiskelägen och städer utmed hela kusten har färgstarka processioner med den blomstersmyckade jungfrun.

Día de la Hispanidad

Den 12 oktober är det Columbusdagen. Dagen räknas också som Spaniens nationaldag och den firas till minne av att Christoffer Columbus landsteg i San Salvador den 12 oktober 1492. Fiesta Nacional de España är en annan benämning och dagen är en nationell helgdag. Då är många butiker och alla kontor är stängda, restauranger brukar vara öppna som vanligt.

Día de Todos los Santos

Precis som i Sverige så firas alla helgons dag i Spanien och är en nationell helgdag. Den stora skillnaden mot Sverige är dock att som i alla katolska länder firas dagen alltid den 1 november i Spanien. Familjerna besöker då kyrkogårdarna och smyckar dem med blommor. Det är den dagen på året då det säljs mest blommor i Spanien.

Gastronomin under påskveckan

Utbudet på restaurangerna skiljer sig idag inte så mycket från andra veckor, men skall man följa traditionen så är det fortfarande fasta. Som allmän regel gäller då att man skall begränsa överflödet och bara äta ett mål om dagen och avstå från vissa delikatesser.

Spanjorens favoriträtter till påsk!

Traditionen säger att man på askonsdagen och långfredagen skall avhålla sig från all mat under dagen, detta gäller för övrigt för alla de sex fredagarna i fastan. Den katolska kyrkan förbjuder konsumtion av rött och vitt kött på fastans 6 fredagar (även långfredagen) och på askonsdagen tillåter den bara konsumtion av frukt och grönsaker samt vattenlevande djur (fisk och skaldjur). Kyrkan tillåter däremot konsumtion av några få produkter av animaliskt ursprung även på askonsdagen; ägg, mejeriprodukter och honung är tillåtet. Från påskaftonen är fastan bruten och det är helt ok att frossa i allt som man har hållit igen på under fasteveckorna.

Läs mer om helger i Spanien: HELGER.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Copernicus

Experter förutspår en svalare spansk sommar i år

Över hela Europa var 2023 det näst varmaste året sen mätningarna började och i flera …