Tillslag mot sexuellt utnyttjande i Málagaprovinsen

Polisen har arresterat 37 personer i sju husrannsakningar och befriat 29 kvinnor som utnyttjades sexuellt i klubbar i fem städer.

Valle del Guadalhorce.
Det aktuella området. Foto: Tschubby, CC.

Det var Spaniens nationalpolis som utförde operationen som hade tentakler i fem städer i Guadalhorcedalen. Städerna var Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Coín, Pizarra och Málaga. Husrannsakningarna genomfördes både på klubbar och i huvudmännens bostäder.

Vid tillslaget beslagtogs 261.670 euro i kontanter och kryptovaluta för cirka 100.000 euro. Dessutom 30 gram MDMA, 15 gram kokain, 114 doser sexuella stimulantia samt fem exklusiva fordon.

Utredningen handhas av provinsens immigrations och gränsbrigad i Malaga. Den inleddes efter att de fått information om förekomsten av en grupp som rekryterade kvinnor från olika länder för arbete och sexuellt utnyttjande. Polisen verifierade att offren själva bodde på bordellerna och utnyttjades sexuellt under kränkande förhållanden. De utsattes för ett rigoröst system av ekonomiska sanktioner för påstådd bristande efterlevnad av klubbarnas interna regler. De tvingades också att sälja droger till kunderna. Dessutom roterades offren mellan klubbarna för att undvika förtroendesituationer mellan arbetarna och med kunderna.

Ett invecklat nätverk.

Undersökningarna avslöjade också att gruppen använde ett komplext företagsnätverk för att lura det offentliga systemet. I vissa fall betalade de in arbetarnas sociala avgifter och i andra skapade de fiktiva registreringar. Med detta har de olika undersökta företagen lyckats dra på sig en skuld till socialförsäkringen på cirka en miljon euro.

Operationen utmynnade i gripandet av 37 personer för deras påstådda inblandning i affärerna. Det vara allt från de som ansvarade för redovisning och förvaltning av klubbarna till ett brett nätverk av kollaboratörer och gemåler. Anklagelsepunkterna är många mot de olika personerna. Människohandel i syfte av sexuellt utnyttjande, prostitution, skattebrott, brott mot socialförsäkringen och mot arbetares rättigheter. Brott mot folkhälsan (narkotika), dokumentförfalskning samt inte minst medlemskap i en kriminell organisation. I Spanien adderas straffen för de olika punkterna till varandra så det kan bli många år i fängelse för de inblandade.

Det går att rapportera dessa typer av brott anonymt.

Nationalpolisen har telefonlinjen 900 10 50 90 och e-postadressen trafficking@policia.es för att underlätta för allmänheten. Där kan man helt anonymt och konfidentiellt lämna rapporter om denna typer av brott, telefonnumret är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Mer aktuella polisingripanden i Spanien.

Stor aktion mot barnpornografi i Spanien.
Falsk gestor gripen på Costa del Sol.
Spansk polis griper knarksmugglare som använde helikoptrar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …