Spanien donerar pansarambulanser till Ukraina

Spanien har donerat två BMR-600 bepansrade ambulanser till Ukraina som en del av EU:s hjälp till det krigshärjade landet.

Pansarambulanser till Ukraina
De två ambulanserna, foto: Scott Wagers / US Air Force.

Ambulanserna är en del av en begäran från Ukrainas hälsoministerium till EU som en del av den europeiska civilskyddsmekanismen. Det är ett initiativ som främjar internationellt samarbete för att förbättra det förebyggande arbetet. Samt att utöka beredskapen och stärka möjligheterna att snabbt reagera på katastrofer.

Den europeiska civilskyddsmekanismen.

 José Manuel Albares.

Spaniens utrikesminister, EU- och samarbetsminister José Manuel Albares förklarade att donationen ingår i landets engagemang för att hjälpa Ukraina i dess nödläge. ”Syftet med det spanska biståndet har alltid varit att erbjuda adekvat skydd till den ukrainska befolkningen. Såväl som att tillhandahålla grundläggande förnödenheter, vare sig det är i Ukraina eller för människor som fördrivits av konflikten”.

Spaniens humanitära bistånd inkluderar tidigare donationer till ett Role II Plus-fältsjukhus, som kan användas för akuta operationer och andra kritiska intensivvårdstjänster.

Annan hjälp till Ukraina från Spanien.

Förutom medicinsk hjälp har Spanien också donerat vapen och försvarsutrustning för att hjälpa Ukraina att avvärja Rysslands invaderande styrkor. Hittills har Spanien levererat Raytheon Hawk-luftvärnssystem. Leopard stridsvagnar och en 200-tons sändning av militärt material, allt från transportfordon till ammunition.

Spanien var också värd för ukrainska trupper i februari 2023 för en fyra veckors utbildning med fokus på stridsvagnar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …