Spanien skickar fler stridsvagnar till Ukraina

Enligt Spaniens försvarsminister kommer Madrid att skicka ytterligare fyra Leopard 2A4-stridsvagnar till Ukraina samt fler infanterifordon.

Detta är utöver de 6 Leopard stridsvagnar som Spanien redan är i färd med att klargöra för att skicka till Kiev. Förutom leoparderna kommer Spanien också att tillhandahålla nya TOA M-113 infanterifordon, men ett specifikt antal fordon har ännu inte tillkännagetts.

Löftet att skicka ytterligare stridsvagnar gjordes av premiärminister Pedro Sanchez för flera veckor sedan under sitt andra besök i Ukraina sedan kriget med Ryssland bröt ut. Tyskland är det enda andra landet förutom Spanien som har erbjudit sig att skicka fler stridsvagnar än vad som först har utlovats.

Många västländer i både Europa och Nordamerika har skickat militärt bistånd i form av stridsvagnar, artillerigranater, annan ammunition och övrig utrustning. Men nu börjar det fortsatta stödet till Ukrainas militär ta hårt på de bidragande ländernas förråd.

Tidigare denna månad varnade Storbritanniens försvarsutskott för att Storbritannien hade ”farligt lågt” på ammunition efter att ha skickat militärt bistånd till Kiev. ”Det är tydligt att Storbritannien och dess NATO-allierade har tillåtit ammunitionslagren att minska till farligt låga nivåer”, heter det i kommitténs rapport. Rapporten drog också slutsatsen att det kan ta mer än ett decennium att ersätta ammunitionsförråden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …