Spanien får Europas största filmstudio

Murcia blir Europas svar på Hollywood när Murcia Film Studios investerar 120 miljoner euro i ett produktionscenter för film och television.

Filmstudio
Filmstudio. Stage Fifty Studio (studio 1) i Storbritannien.

Murcia blir Europas svar på Hollywood när Murcia Film Studios investerar 120 miljoner euro i ett enormt produktionscenter för film och television.

Det är ett mycket ambitiöst filmstudioprojekt som har presenterats denna veckan. Det brittiska företaget Stage Fifty planerar i samarbete med Universal att bygga det största film- och tv-produktionscentret i Europa, mitt i hjärtat av Murciaregionen.

Med en initial investering på 120 miljoner euro blir Murcia Film Studios en gamechanger för regionens audiovisuella industri. Den föreslagna Murcia-studion kommer att täcka över 100.000 kvadratmeter och förväntas generera omkring tusen jobb. Projektet har hyllats som ”stora nyheter” av den lokala audiovisuella arbetsgivarföreningen, Audiovisual Union. De betonar styrkan och ryktet hos investerarna, som har Disney, Netflix, Amazon Studios, HBO och Apple TV bland sina kunder.

Ett perfekt läge för ett produktionscenter för film.

Murcia Film Studios ligger i industriområdet Los Cármenes de Las Torres, 12 kilometer utanför staden Murcia. Den är tänkt som ett nav för nationella och internationella produktioner på högsta nivå. Regionens unika läge och tempererade väder kommer att vara en enorm dragningskraft för filmskapare. Innovativa subventioner kommer att erbjudas för att locka internationella team och träna lokala talanger.

Ett lyft för spansk filmindustri.

Studion syftar till att föra specialiserad kunskap till den spanska filmindustrin, inklusive expertis inom specialeffekter, rekvisita, kostymer, smink och visuella effekter. Anonyma källor nära projektet har avslöjat att internationella ledningsprofiler väljs ut för att styra Murcias audiovisuella nav. Något som säkerställer en verksamhetsstandard i världsklass.

Inflytelserika medlemmar i projektgruppen har gjort det klart att ”utan talangen hos lokala filmtekniker som är tillgängliga för stora produktioner kommer Spanien helt enkelt inte att kunna konkurrera med Storbritannien”. Studion kommer att komplettera befintliga produktionscentra, såsom Ciudad de la Luz i Alicante. Den kommer också att främja synergier mellan provinserna Alicante, Murcia och Almería. Detta samarbete har potential att etablera ett kraftfullt nationellt audiovisuellt nav i Spanien.

López Miras.

Under ett nyligen gjort besök i Storbritannien besökte Murcia-regionens president López Miras faciliteterna hos ”Dimension Studio”. Som är ett specialiserat produktionsbolag för virtuell verklighet med liknande egenskaper som vad som är tänkt för Murcia.

Stage Fiftys allians med Universal och dess planer på expansion i Spanien signalerar en ljus framtid för landets audiovisuella industri.

Här finns mer intressant om Murcia:

En för de flesta okänd spansk stad.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …