Ny järnvägsförbindelse mellan Spanien och Polen invigd

Järnvägsförbindelsen mellan Barcelona i Spanien och Łódź i Polen invigdes den 11 juni och är en linje för godstransporter mellan länderna.

Geodis järnvägsförbindelse.

Det är den intermodala operatören GEODIS som nu har utökat sina godstransporter på järnväg med ytterligare en fast tidtabellsförbindelse. Tjänsten som företaget erbjuder är ett verkligt multimodalt alternativ som sömlöst kombinerar vägtransporter med järnväg. Vilket möjliggör ett säkert varuflöde och mer flexibilitet för att hantera toppar i efterfrågan.

På invigningsresan skickades kundernas varor i 44 containrar och / eller växelflak. Dessa som var och en kunde ta en nyttolast på 26 ton skickades från godsterminalen i Łódź. De nådde fram till Barcelona efter bara tre dagar. Varifrån den slutliga distributionen till kund sker med lastbil. Senare på ankomstdagen återvände tåget till Polen med importerade varor från Spanien. De följande tågen har också en kapacitet på 44 enheter, och ersätter samma mängd lastbilar som annars hade behövt användas.

I det första steget av utvecklingen av detta projekt har tidtabellen ett tåg per vecka som avgår från Łódź varje tisdag. I andra riktningen kommer tåget att avgå från Barcelona på fredagar.

Mindre utsläpp och mindre energiförbrukning.

Att leverera gods på järnväg släpper ut fem gånger mindre CO2 än när man kör samma sträcka på väg och 12 gånger mindre än motsvarande flygtransport. Järnvägslänken möjliggör leverans av så mycket som 1.000 ton gods från olika industrier.

Järnvägssträckan mellan Łódź och Barcelona är nästan 160 km längre än samma resa på väg. Men den minskar CO2 utsläppen med upp till -79 %. Dessutom är energiförbrukningen cirka 57 % lägre.

Geodis järnvägsförbindelse mellan Polen och Spanien.

”Lanseringen av den nya järnvägsförbindelsen Łódź – Barcelona ger kunderna ett stort antal fördelar. Eftersom de möjliggör en punktlig transport av försändelser, samtidigt som CO2-utsläppen begränsas avsevärt”. Säger Marc Vollet, Chief Operations Officer på GEODIS European Road Network. GEODIS är en av de ledande intermodala operatörerna, och vi är stolta över att fortsätta i denna riktning genom att utveckla denna väg-järnvägslösning i Europa. Vilket gör att våra kunder kan dra nytta av ännu fler lösningar och valfria rutter. Vi har stora ambitioner för den här nya linjen, då vi planerar att öka frekvensen till två tåg per vecka inom en snar framtid.”

Detta nya multimodala godståg är ett tillägg till det befintliga GEODIS multimodala linjenät som trafikerar nästan 120 tåg i veckan över hela Europa. (Bolaget finns i nästan 170 länder och har cirka 50.000 anställda).

Relaterat till gods på järnväg i Spanien.

Den första direkta godsjärnvägen Spanien – Frankrike.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …