Valencia testar en robot för strandstädning

Roboten som styrs av artificiell intelligens kan rengöra fem kvadratkilometer strand på en laddning och arbetar helt självständigt.

Robot för strandstädning i Valencia.
Roboten ”UMIbeach”. Foto: Ajuntament de València.

I går morse gjordes de första av testerna av den autonoma roboten som är dedikerad till att rengöra stränder med hjälp av AI. De utfördes tillsammans med innovationsrådet Paula Llobet och verkställande direktören för företaget UMIbots, Clodo González. Valencias borgmästare María José Catalá betonade att strandstädning ”är av högsta prioritet för kommunstyrelsen, inom ramen för Miljöhuvudstaden 2024.”

Roboten ”UMIbeach” är världens första maskin av detta slag som fungerar helt autonomt. Det finns två liknande enheter till i världen, men dessa är inte autonoma.

Maskinen sköter sig själv i upp till 24 timmar.

Ansvarig för företaget som har utvecklat tekniken, Clodo González, har förklarat robotens egenskaper och har sett till att den har alla säkerhetsåtgärder på plats. Både i den främre delen för att upptäcka hinder och människor genom artificiell syn kopplat till AI. Samt i perimetersäkerheten för att kunna flytta hela lasten. Det är ett fordon på larvfötter som kan samla upp till 10 centimeter sand och sålla igenom allt avfall som finns på ytan.

Dessa avfallsmaterial ackumuleras i en bakre del för att sen dumpas i en behållare på sandnivå. Denna robot har förmågan att rengöra fem kvadratkilometer strand på en enda laddning och kan samla upp till 330 enheter avfall per kvadratkilometer. Dessutom arbetar UMIbeach på el och/eller solenergi, har sju timmars autonomi och kan lämnas utan uppsikt i upp till 24 timmar.

Säkerheten uppges vara hög.

När det gäller säkerhet kan roboten upptäcka alla hinder, även på natten eller under ogynnsamma väderförhållanden. Den kan ”själv bestämma” om den ska stanna eller undvika hindret. Den kan även fjärrstyras och programmeras för flera olika rutiner. Slutligen är det värt att notera att roboten har ett inbyggt gyroskop och vid plötsliga rörelser eller vandalism kommer maskinen att låsa sig själv.

Borgmästaren Catalá har förklarat att det första steget är att ”kartlägga hela stranden”. Hon har också lyft fram robotens arbete med att ta bort cigarettfimpar, plast och alla typer av avfall från sanden. ”Som en del av den europeiska miljöhuvudstaden vill vi stödja den här typen av initiativ. Även om detta bara kommer att vara en av många innovationer som vi kommer att realisera som riktiga tester i ett sandlådelaboratorium.”

Fler artiklar relaterade till Valencia:

Valencia tar krafttag mot problemet med tigermyggor.
Spanien har fyra MotoGP roadracingtävlingar 2024 (varav en i Valencia).
Valencias förbindelser med omvärlden förbättras.

Så här ser det ut i Valencia.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …