Spaniens bästa strand 2024 är framröstad

Varje år ber den spanska upplagan av Condé Nast Traveler sina läsare att välja ut den bästa stranden i Spanien, här kommer resultatet av omröstningen.

Playa de Zarautz.
Vinnaren: Playa de Zarautz. Foto: Turismo Euskadi.

Omröstningen var i år, som varje år, uppdelad i två faser. Först väljer läsarna en toppstrand i vart och ett av Spaniens 10 autonoma regioner som har en kustlinje mot havet. I den andra omgången utses en totalvinnare. Vi skrev en artikel om det för tre veckor sedan där våra läsare hade möjlighet att själva gå in och rösta på totalvinnaren.

Bästa stranden 2024 blev Playa de Zarautz, i Baskien. Den följs av Famara, på Lanzarote på Kanarieöarna, och Cala Saona, på Formentera, i ögruppen Balearerna.

Zarautz (Guipúzcoa).

Med en längd på över 2.500 meter är Zarautz den längsta stranden i Baskien och ligger i staden med samma namn. Du hittar den i den östra delen av regionen känd som Costa Urola, på spanska. Denna kuststräcka i provinsen Gipuzkoa är känd för sina dramatiska stränder, fiskebyar och txakoli, ett lokalt mousserande vitt vin.

Strandens vågor och en finkornig sand som lockar surfare från hela världen, en charmig strandpromenad och stadens livliga atmosfär. Samt de färgglada markiserna i byggnaderna, de naturliga omgivningarna och det kulinariska utbudet i denna del av Spanien gör Zarautz till en tilltalande och aptitretande sommardestination.

Tävlingen var tät och vid flera tillfällen under omröstningsperioden var det bara ytterst knappa marginaler som skilde stränderna åt. Här kommer resultatlistan på stränderna som återfinns både vid Atlanten och Medelhavet.

Spaniens 10 bästa stränder 2024.

  1. Zarautz (Guipúzcoa) Baskien.
  2. Famara (Lanzarote) Kanarieöarna.
  3. Cala Saona (Formentera) Balearerna.
  4. Valdevaqueros, Tarifa (Cádiz) Andalusien.
  5. Las Catedrales (Lugo) Galicien.
  6. Los Locos (Suances) Kantabrien.
  7. Calblanque (Cartagena) Murcia.
  8. Playa de Poo (Llanes) Asturien.
  9. Playa Norte (Castellón) Valencia.
  10. Cala Fonda (Tarragona) Katalonien.

Fler artiklar om stränder i Spanien:

Spaniens bästa stränder för kitesurfing.
Spanien dominerar världens kvalitetsstränder.
Europas bästa stränder är rankade.
Spaniens 25 bästa stränder är utvalda.

Spaniens bästa nudiststränder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …