Spanien får tre dagar av intensivt saharadamm

Fenomenet som i Spanien kallas calima innebär dålig luftkvalitet och möjligt lerregn så kallat blodregn, nästan hela landet påverkas.

Calima, saharadamm som gav lerregn.
Saharadamm som gav lerregn. Fotograferat i Coin 15/3-2022, foto: J. Erixon.

Dammet kommer in från söder nu på fredag och märks på att himlen får en orange färgton. Något som redan nu kan ses här i Coin när jag tittar ut genom nyhetsredaktionens fönster. Denna gången kommer dammet inte bara att begränsas till Spanien och Portugal utan det förväntas sprida sig upp över Europa. Dammet kan till och med sprida sig upp till Skandinavien vilket inte hör till vanligheten. Nu händer det att dammet ibland sprids mycket långt, det har noterats ända uppe i Kanada.

Fredag den 5/4.

Diset som orsakas av det afrikanska dammet kommer idag först och främst att märkas i Andalusien. Men koncentrationerna kommer att vara relativt låga och det förväntas ingen nederbörd. Även Kanarieöarna kan komma att påverkas under fredagen.

Lördag den 6/4.

Nu kommer närvaron av dammet att intensifieras och det kommer också att spridas över nästan hela den Iberiska halvön (Spanien och Portugal) samt Balearerna.

Söndag den 7/4.

På söndag blir det ännu mer koncentrerat damm, framförallt i söder och i centrala delarna. Mest påverkan blir det i Andalusien, Castilla La-Mancha , Extremadura och Madrid.

Måndag den 8/4.

Prognosen förutspår att dammet inte kommer att börja försvinna innan på måndag. Då kommer ett vädersystem från Atlanten att trycka det österut. Med resultat att det intensifieras i öster, speciellt i Valencia, Balearerna och Katalonien.

Försiktighetsåtgärder.

Eftersom höga koncentrationer av damm förväntas, bör därför personer med andningsbesvär iaktta nödvändiga försiktighetsåtgärder i dessa fall. Särskilt i de delar av Spanien där diset kommer att vara intensivt och ihållande. Det vill säga stanna inomhus i möjligaste mån och vid utomhusvistelse är andningsskydd att rekommendera.

Fler artiklar relaterade till hälsa: HÄLSA.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …