Bygget av ett enormt växthus för tomater startar

Växthusen som byggs i regionen Murcia i Spanien är med sina 15 hektar ett av de största växthusprojekten i Europa 2024.

Växthus

Detta nyckelfärdiga växthusprojekt har designats under de senaste månaderna av Bonnysa i samarbete med J. Huete Greenhouses ingenjörsteam. Bygget påbörjas nu i april och beräknas vara klart och färdigt att påbörja odlingen under sommaren i år.

De planerade växthusen har en rännhöjd på 6 meter. De når också en höjd av 8,8 meter vid takåsen. Växthusen är utrustade med takventilation och perimeterventilation på sidorna och framsidan.

Dessutom kommer de att ha plastbeklädnad med UV-skyddande cellpaneler på olika områden, motoriserade rulldörrar, energisnåla skärmar, klimatanläggning, golvbeläggningsväv och ett komplett elsystem.

Rännorna har lackerats vita över Magnelis-beläggningen för att ge växthuset tillgång till mer ljus, samt mer skydd mot rost då detta projekt ligger väldigt nära kusten. Likaså har även bågarna och ventilationsarmarna lackats i vitt för att hålla en lämplig temperatur så att plasten får större hållbarhet och extra ljus.

Projektet omfattar hydroponiska odlingsrännor som hänger från växthuset med ett system för uppsamling och desinficering av dräneringen. Det är en metod som kommer att göra det möjligt för företaget att spara en betydande mängd bevattningsvatten och gödningsmedel. Samt att få en hälsosam, välsmakande och högkvalitativ trädgårdsproduktion. På så sätt visar projektet ett helhetsgrepp för hållbarhet.

En global vision.

Under utvecklingen av detta projekt som är ett av de största när det gäller odlingsyta i Europa i år, fortsätter J. Huete Greenhouses att arbeta för andra kunder samtidigt i andra delar av världen. Detta är till exempel fallet i Mexiko, där man bygger växthus på 1,5 hektar för hydroponisk produktion av jordgubbar. I Australien, där man bygger två växthus för produktion av bär till Driscoll’s. Samt i norra Spanien, där man arbetar med ett glasväxthus åt Planasa.

Dessutom har företaget precis avslutat bygget av två växthus för fröforskning i Sydamerika, och ett av de mest tekniskt avancerade växthusen i Europa. Det senare är beläget i Portugal, för produktion av medicinsk cannabis (se videon nedan).

Mer relaterat till tomatodling i Spanien.

Höga temperaturer och sjukdomar förstör tomatskördarna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …