TEMA: Torremolinos EuroPride 2027

Artist

MARIQUITA COPAS · En burlesk cirkus

Om någon skulle tro att dragshow är en art på utdöende så vill jag upplysa om att inget kan vara mer fel. På baren Mariquita Copas i kvarteret La Nogalera uppträder inte ”karlar i klänning” här bjuds besökarna på en burlesk cirkus som börjar redan utanför baren och på torget. Alla är välkomna och hit kommer familjer, gifta par eller kvinnor som önskar en nattklubbskväll i trygghet innehållande glitter och glamour. Mariquita Copas är en smältdegel i en kultur där alla smälter samman i glädje och rusig lycka tillsammans med den ensemble som för kvällen underhåller. Du vet aldrig vem som kan dyka upp, den vackra skimrande älvan, den romerska guden eller kanske den stora primadonnan som ingen man sätter sig på. Det här är verkligen min favorit bland barerna i kvarteret La Nogalera tills något annat är bevisat. 

Daniel Suarez Utrero på Mariquita Copas.
Daniel Suarez Utrero med anställda.

Baren Mariquita Copas som betyder ”little lady bug” har tre ägare, Benjamin Trabado, David Jose Mosquera och i kväll ska jag träffa Daniel Suarez Utrero. Daniel är 34 år och har varit barägare i endast ett år och driver Mariquita Copas tillsammans med sina kompanjoner Benjamin och David. De tre har förutom ett trepartsägande ett trepartsförhållande och lever tillsammans i ett hus i Torremolinos. Vem har sagt att det normativa alltid ska vara det bästa alternativet?

En syn för gudarna

Pamela har stressat och kommer till vårt möte med andan i halsen och bysten höjer sig upp och ned i flämtningarna. Det är en syn för gudarna och jag drar åt mig andan när Pamela ser mig i ögonen och frågar ”what do you want from me”. Jag frågar och Pamela (som egentligen heter Miquel Garcia Torres) svarar att hon är artist, när hon är klädd i drag då blir hon kvinna och när hon tar av sig klänningen då är hon en man. 

Jag hade en period i mitt liv när jag uppträdde i drag, året var 1979 och det var spännande att
förvandla sig till någon annan och få positiva reaktioner tillbaka. Det var en extra inkomst till min skrala ekonomi och som nästan nyinflyttad i Stockholm innebar det några nya vänner och kontakter. Vi hade engagemang på kända krogar som t.ex. Alexandras, Club 41 och Hamburger Börs och var ett erkänt namn innan vi splittrades och alla gick åt var sitt håll. Då mimade vi till redan inspelad musik, på Mariquita tar man sitt framträdande ett steg längre och vissa av artisterna sjunger live medan andra mimar till musiken. Det är sju artister som uppträder och de anlitas tillsammans eller separat, allt beroende på vilket event som utspelas under veckans dagar. De backas ibland upp av de fem anställda i baren som även de tycker om att synas. Pamela berättar att hon ibland även arbetar i Benidorm med uppdrag. Det gör även Steve Drag som egentligen heter Alfonso Garcia Mena. Steve berättar att han arbetar på de flesta barer i kvarteret men även på barerna i Málaga och i andra städer. Jag vänder mig åter till Daniel med frågan om varför så många kvinnor besöker Mariquita, är de lesbiska kvinnor?
Oj nej, svarar Daniel, till vår bar kommer det inga lesbiska, hit kommer mestadels yngre kvinnor som gillar våra shower. De tycker om atmosfären och känner sig mycket trygga. 

Alla är välkomna och hit kommer familjer, gifta par eller kvinnor som
önskar en nattklubbskväll i trygghet innehållande glitter och glamour.

Ny klubb

Daniel berättar att de nu ska öppna en ny klubb intill Mariquita Copas. Det finns en tom lokal som ligger vägg i vägg med deras nuvarande bar och den kommer att byggas om till ett disco. Den nya discobaren ska få namnet Tardes con Mariquita och det konceptet bygger på bar med goda drinkar, dans för den äldre målgruppen och därför kommer vi att öppna redan klockan 20.00 på kvällen. Då passar jag på att fråga Daniel, hur tänker du själv när det gäller åldrandet, vad gör du om tio år, bor du i Torremolinos? Absolut inte svarar Daniel, som inte tänker fortsätta med att arbeta inom restaurang, det är alldeles för stressigt. Jag älskar Málaga och Madrid och det är till någon av dessa städer som jag kommer att flytta till om ett par år. Och när jag blir gammal vill jag nog bo med personer som jag tycker om och som är likasinnade. That would be great säger Daniel och försvinner sedan i väg för att rigga baren för kvällens
glittriga event.

Alla artiklar under temat Torremolinos EuroPride 2027 finns i vårt arkiv under taggen: EUROPRIDE.


Christer Fällman

Jag heter Christer och har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och handledare inom Stockholms stad på Sinnenas Trädgård, en terapeutisk trädgård för äldre med diagnosen demens. Jag är även grundare av Regnbågens Seniorboende, en kooperativ hyresrättsförening och den första i Europa för äldre HBT-personer. Numera är jag pensionär och bor större delen av året i Torremolinos, övrig tid i Stockholm. Jag ser mycket fram emot att få vara en i gruppen av de skribenter som skriver för Hej Spanien.

Läs också

Mental träning för golf.

Mental träning – höj ditt golfspel till nya nivåer

Golf är mycket mer än bara en fysisk prestation – det är en sport som …