Carrefour installerar solpaneler i mängd

Carrefour kommer att installera 330.000 m2 solpaneler i 130 stormarknader över hela landet, dessa kommer att spara 30 % av förbrukningen.

Carrefour installerar solpaneler
Ett tak på Carrefour.

Varje stormarknad får i genomsnitt 1.700 solpaneler, dessa kommer att generera en effekt på 80 MWp (peak Megawatt). Det blir totalt cirka 200.000 solpaneler som kommer att generera 112.000 Mwh/år, vilket motsvarar behovet för 50.000 bostäder under ett år.

Produktionen av denna typ av energi kommer också att medföra andra ytterligare fördelar såsom eliminering av transportkostnader i samband med energiförsörjning. Dessutom elimineras utsläppet till atmosfären av 41.000 ton CO2, vilket motsvarar att plantera 1,2 miljoner träd eller ta 25.000 fordon ur trafik.

Arbetet är redan igång

I huvudsak installeras panelerna i Andalusien, Katalonien, Madrid, Valencia, Extremadura och Murcia. Arbetena skall i huvudsak utföras mellan januari och juni 2024. Men arbeten har redan påbörjats i Supeco Bruno Abúndez i Madrid samt ytterligare 30 stormarknader.

Del i en övergripande plan

Installationerna av solpanelerna är en del av Carrefours 2026-plan för att minska energiförbrukningen och dessutom producera egen ström. Carrefour-gruppen har som mål att uppnå koldioxidneutralitet 2040. För att uppnå det så avser koncernen att minska utsläppen från sin verksamhet så mycket som möjligt. Att använda 100 % förnybar el 2030, samt att minska energiförbrukningen.

Fler storföretag som installerar solel.

Nu är inte Carrefour de enda som installerar solpaneler, och de är heller inte först. Bilden nedan är från parkeringen på IKEA i Málaga. Här ger panelerna inte bara ström utan också välbehövlig skugga för bilarna under dem. På denna parkeringen finns det 8.700 paneler som ger 2.821MWh/år vilket motsvarar 64 % av varuhusets konsumtion. IKEA har motsvarande arrangemang på flera av sina varuhus i Spanien.

IKEA i Málaga
Parkeringen på IKEA i Málaga.

Samma koncept har Burger King, här är ett exempel från Coín (Málaga), dessa paneler producerar 100.000 Kwh/år.

Burger King parkering
Parkeringen på Burger King i Coín.

Relaterad artikel

Medelhavskorridor för elektriska lastbilar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …