Spanien och USA samarbetar mot narkotikahandel

En nyligen genomförd gemensam framgångsrik operation mellan Spanien och USA belyser vad som kan uppnås genom internationellt lagarbete.

Nationalpolisen i samarbete med DEA.

Den 11 september gjordes ett betydande narkotikabeslag på ett fiskefartyg utanför den spanska hamnstaden Vigo. Policía Nacional gick ut med ett pressmeddelande den 16 september som avslöjade hur de arbetat i samarbete med USA:s narkotikapolis DEA (Drug Enforcement Administration).

Gemensamma ansträngningar och samarbete ger resultat.

Operationens rötter går tillbaka till upptäckten av misstänkta med anknytning till Balkankartellen. Dessa individer planerade att utnyttja Spanien som en inkörsport för narkotika, med syfte att distribuera dem över hela Europa. Undersökningar avslöjade organisationens strategi. Stora containerfartyg från Latinamerika skulle transportera drogerna. Dessa skulle sedan diskret överföras till mindre fartyg från lokala hamnar, i hopp om att de skulle undvika myndigheternas uppmärksamhet.

Med kombinerade ansträngningarna från nationalpolisen och DEA identifierades potentiella mottagare av narkotikan. Med Xunta de Galicias hjälp inrättades en maritim operation nära Vigo. På det ovannämnda datumet identifierade GEO-agenter en misstänkt fiskebåt cirka 40 sjömil från Vigos kust. Trots polisens uppmaning stannade inte det Ferrol-baserade fartyget, vilket gav poliserna inget annat val än att borda fartyget.

Fartyget var lastat med 2.300 kilo kokain.

Polisens beslag av narkotika i Vigo

Vid inspektion upptäckte agenter många balar på däck, vilket bekräftade narkotikans ursprung från ett större fartyg. De fyra besättningsmedlemmarna greps omgående och båten eskorterades till Vigos hamn. En annan person som var ansvarig för att ta emot och flytta drogerna och omedveten om fartygets öde , försökte fly från Galicien till Madrid. Han greps dock senare på ett hotell i Madrid.

På uppdrag av den särskilda anti-drogåklagarmyndigheten, godkände domstolen Juzgado Central de Instrucción número tres vid Audiencia Nacional husrannsakan av fartyget samt två bostäder i Coruña. Polisen lyckades förutom kokainet beslagta nästan 200.000 euro i kontanter samt konfiskera ett lyxfordon.

Relaterat till spansk polisverksamhet:

Polisen varnar för pågående nätfiskeattacker.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …