Spanien får växlande väder under veckan

Förra veckan var det blandat väder i stora delar av Spanien, veckan som kommer börjar likadant men stabiliseras något efter ett par dagar.

Benalmádena
Benalmádena, Costa del Sol.

Förra helgen karakteriserades av extremt väder i vissa delar av landet med allt från kraftiga skyfall till rejäla åskväder. Medan andra delar hade torrt soligt och fint sommarväder. Det var en front från Atlanten som ställde till det framförallt i de norra och östra delarna av Spanien. Men den fronten är nu idag på väg att absorberas av ett annat vädersystem.

Måndagen den 18 september.

Resterna av förra veckans vädersystem gör att det kommer att bli regnskurar i Galicien och möjligen även i Kantabrien. Dagstemperaturerna kommer att sjunka i nästan hela Spanien. Undantagen från det är Atlantkusten, även Costa del Sol och Murcia kommer att kunna få över 30 grader varmt.

Gul vädervarning: Balearerna, Kantabrien och Baskien för kraftiga vågor och Galicien för kraftigt regn.

Tisdagen den 19 september.

En annalkande DANA kan ta sig in över Medelhavskusten vilket innebär moln och risk för regnskurar och stormbyar. Detta gäller framförallt Balearerna, men dagen börjar fint och molnen kommer mot eftermiddagen. Temperaturerna kommer att stiga längst Atlantkusten och sjunka utmed Medelhavet och förbli oförändrade i resten av landet. Inga vädervarningar är än så länge utfärdade för tisdagen.

Onsdagen den 20 september.

Prognosen för onsdagen är osäker med det finns indikationer på att Dana kommer att öka i styrka vilket kan ge kraftiga skyfall utmed Medelhavet och på Balearerna. Mycket intensivt regn förväntas i regionen Murcia, östra Kastilien-La Mancha, Valencia och Aragonien. Resten av landet får en lätt molnighet som tätnar allteftersom Atlantfronten rös sig från sydväst till nordost under dagen. Inga större förändringar med temperaturerna och hittills finns det inga vädervarningar utfärdade.

Torsdagen den 21 september.

Den inkommande Atlantfronten sveper över landet och det innebär mulet väder och bitvis kraftig nederbörd. När fronten har passerat kommer himlen att klarna upp men vissa regnskurar kan fortfarande förekomma i Galicien och Kantabrien. Men det verkar som om det inte kommer att påverka Balearerna eller Medelhavskusten speciellt mycket, temperaturerna stiger istället något. Inte heller de södra delarna blir speciellt påverkade även om temperaturerna där kommer att sjunka ett par grader.

Vädret 21 september 2023
21/9-2023, källa AEMET.

Generellt sett så kommer det att vara kyligare än normalt i inlandet. Det kan bli under 10 grader i mer höglänta områden under de tidiga morgontimmarna. Utmed kusterna blir det dock betydligt varmare, särskilt på nätterna. Det fortfarande varma havet har en kraftigt utjämnande effekt och därför förväntas sommarvärmen hålla i sig några veckor till.

För nästa veckoslut är det ännu för tidigt att komma med några förutsägelser om vädret så det ber vi att få återkomma till.

Den som undrar vad en DANA är kan läsa information om det här: Meteorologerna varnar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …