Spanien skickar stridsvagnar till Ukraina

Spaniens försvarsminister Margarita Robles meddelade på onsdagen att landet kommer att skicka sex Leopard-stridsvagnar till Ukraina.

Det kan bli fler stridsvagnar från Spanien

I parlamentet sa Robles att regeringen är villigt att skicka fler avancerade stridsvagnar ”om det behövs och om våra allierade ber om det.

Hon förklarade att Leopard 2 A4-stridsvagnarna skall repareras i Madrid innan de skickas till de ukrainska väpnade styrkorna.

Spanien har en av Europas största flottor av Leopard-stridsvagnar – totalt 347 stycken. De flesta av dem är modellen Leopard 2E, tillverkade i Spanien, men de har också mer än 100 Leopard 2 A4 som köptes från Tyskland 1995.

Förra sommaren hade Spanien gått med på att skicka stridsvagnar till Ukraina men avbröt planen kort efter att ha meddelat den. Vid den tiden sa försvarsministern att planändringen berodde på att pansarfordonen var i ”ett absolut beklagligt tillstånd” på grund av en översvämning vid en militärbas. Men Spanien kan också ha väntat på att allierade som Tyskland skulle godkänna försändelsen, vilket dess regering gjorde först i januari.

Robles sa på onsdagen att Spanien redan har skickat 54 sändningar av militärt material till Ukraina, som har inkluderat HAWK, Mistral och Aspide luftförsvarssystem, 20 stycken M113 splitterskyddade trupptransportfordon, fem marina system, ett cyberförsvarscenter samt andra vapen, försvarsmateriel, fordon och ammunition.

Fler länder skickar stridsvagnar

Fler europeiska länder kommer också att skicka stridsvagnar till Ukraina. Idag har Finland beslutat att skicka tre stycken av sina Leopard-2 vagnar till Ukraina. Men dessa vagnar är inte stridsvagnar i egentlig mening eftersom de saknar kanon, utan de är minröjningsvagnar. Vagnarna är utrustade med en slags plog som röjer minor och odetonerade sprängladdningar så att de tungt beväpnade stridsvagnarna kan ta sig förbi minfält.

Vagnarna är en del av en gemensam europeisk leverans. Diskussionerna om att sända stridsvagnar till Ukraina har pågått länge. Modellen Leopard 2 anses kunna användas för offensiv krigföring, vilket kan hjälpa Ukraina att återta territorier från Ryssland.

Leoparderna är konstruerade och i huvudsak tillverkade i Tyskland, som därför har haft en central roll i att bevilja exporttillstånd till Ukraina. Tyskland har fattat beslut om att skicka 14 stridsvagnar.

https://youtu.be/plig-9dBb3Q

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …