Tågförbindelse till Caminito del Rey

Den efterlängtade tågförbindelsen mellan Málaga stad och den spektakulära vandringsleden Caminito del Rey startar i mars.

El Chorro
El Chorro, järnvägsstation

Transportministeriet har meddelat att den nya tåglinjen kommer att börja fungera i mars, och även om det ännu inte finns något officiellt datum, tror man att starten kan bli den 5 mars. Det har senare konfirmerats att starten blir först den 20 mars.

Ministeriet har godkänt villkoren för frekvens, tidtabeller och priser för genomförandet av alla nya ”närhetstjänster” som planeras i Spanien. Förutom rutten Malaga-El Chorro (Caminito del Rey ) kommer det att finnas nya tjänster vid Palma del Río-Villa del Río i Cordoba; Illescas och Fuenlabrada/Humanes; Murcia-Cartagena och Medina del Campo-Valladolid-Palencia.

Den nya tjänsten kommer att ge två dagliga avgångar tur och retur, genom en förlängning av pendlingslinjen C2 i sektionen Álora-El Chorro/Caminito del Rey. Tillsammans med medeldistanstågen (Media Distancia) från Sevilla, som redan stannar vid El Chorro, kommer detta att möjliggöra fem norrgående tåg på arbetsdagar från Málaga stad, med sex södergående tåg.

Civia-tåg kommer att användas för den nya trafiken på samma sträcka som C2-linjen till Álora. Därifrån når tågen El Chorro via Las Mellizas med en restid på totalt cirka 50 minuter. Tidtabellen har utformats för att ge besökare till Caminito del Rey tillräckligt med tid att slutföra vandringsturen och återvända samma dag. Priset för tur och returbiljetten blir cirka tio euro.

Gratis tåg för pendlare

Projektet kommer att ha en initial giltighet på minst tre år, och tågen kommer att vara gratis för vanliga pendlare, eftersom samma villkor kommer att gälla för dem som för konventionella medeldistanstjänster och lokala Cercanías-tjänster.

Caminito del Rey

Den berömda vandringsleden som översatt till svenska betyder ”Kungens lilla stig” byggdes mellan 1901 och 1905 för att ge arbetarna en genväg mellan två vattenkraftverk. Stigen blev dock snabbt också en genväg för övrig befolkning runt El Chorro, och år 1921 tog den spanske kungen Alfons XIII en tur på stigen, varpå den fick namnet El Caminito del Rey. Med åren förföll stigen vilket resulterade i ett stort antal dödsolyckor och år 2000 stängdes stigen för allmänheten.

Men efter flera års restaureringsarbete, och en investering på 5 miljoner Euro, öppnade den spektakulära stigen igen 2015. Den mest berömda delen av stigen är en gångbro, som hänger mellan klippväggarna, högt över klyftan Garganta del Chorro, den finns dessutom med på Lonely Planets lista över världens mest intressanta attraktioner.

Mer information och biljetter på den officiella webbplatsen: CAMINITO DEL REY.

En intressant video som visar restaurationen av Caminito del Rey:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …