Spanien tar nya grepp för att haffa trafiksyndare

En ny metod tas i bruk i Spanien för att övervaka att trafikanter verkligen stannar vid stoppskyltar eller inte överskrider heldragen vit linje.

Stoppskylt i Spanien

De spanska trafikmyndigheterna (DGT) har ett oändligt antal system för att övervaka vägarna och förarnas beteende. De har fasta kameror, anonyma skåpbilar, radarkameror, sektionsradar, drönare, helikoptrar och det finns dessutom ett stort antal trafikpoliser. De är ständigt på jakt efter alla typer av trafikförseelser, från fortkörning och användning av mobiltelefoner bakom ratten till felaktigt fastspända säkerhetsbälten och barnstolar.

Trots alla dessa anordningar som kan upptäcka även de minsta överträdelser så tillkommer nu ännu ett par metoder. De har kommit på metoder för att fånga förare som inte har stannat vid en Stoppskylt eller de som korsar en heldragen vit linje där vägen går samman med en huvudväg.

Stoppskyltarna

Att inte stanna vid en STOP-skylt har blivit en av de vanligaste förseelserna i Spanien. Vanligare är bara fortkörning, för kort avstånd till framförvarande och felaktigt kört in i motsatt körfält utan att lämna företräde i tid.

Enligt trafikmyndigheterna miste över 1.000 personer livet 2021 till följd av ignorans av STOP-skyltar.

För att motverka detta har DGT börjat montera kameror vid STOP-skyltar över hela landet. Dessa är fullt kalibrerade för att upptäcka om föraren stannar fordonet helt eller gör som de flesta gör, bara saktar ner.

Om du som förare inte stannar helt, skickas uppgifterna och videon direkt till ”Automated Complaints Treatments Center”. Därifrån skickas det automatiskt ut böter på 200 euro och fyra poäng dras från ditt körkort.

Heldragna vita linjer

Där en väg går samman med en huvudväg får förare inte korsa den heldragna vita linjen. Utan måste istället gå in i det nya körfältet vid den brutna vita linjen. För att fånga regelbrytarna på bar gärning kommer DGT även att installera kameror på dessa vägsträckor. Det nya systemet kan se om den heldragna linjen korsats och även avläsa registreringsskyltarna.

Kamera haffar trafiksyndare i Spanien

Denna överträdelse kommer också att resultera i böter på 200 euro, men det blir inga poängavdrag från körkortet för dessa förseelser.

Fler artiklar om trafiken i Spanien: TRAFIK.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …