Nerja – en helt annan puls

Det pratas och skrivs mycket om Nerja i svensk press på senare tid. Och nu förstår jag varför efter att ha spenderat en dag här. 

Bálcon de Europa, Nerja
Bálcon de Europas stora terrass är en utsiktspunkt man inte får missa. Foto: Shutterstock.

Nerja känns som en frisk fläkt med en fantastisk småstadskänsla som passar alla åldrar. Jag möter många familjer med småbarn när jag promenerar runt. Och promenadvänligt är det absolut. Helhetsintrycket är rent och snyggt, prydligt och välordnat. Bálcon de Europas stora terrass är en utsiktspunkt man inte får missa.

Caféer och barer

Stora delar av centrum är gågator och här är det tätt mellan barer och caféer, speciellt runt Balcón de Europa, Plaza Cavana och Plaza España. Slå er ner och ta något att dricka, gatulivet är alltid fascinerande och ständigt växlande. Bra och trevliga restauranger finns i mängder och själv håller jag alltid ögonen öppna på jakt efter något bra. Jag litar inte på recensioner online utan gillar att spana in och läsa menyer lite obemärkt.

En bar i Nerja
Det finns många härliga caféer och barer runt Bálcon de Europa. Foto: Shutterstock.

En annan puls

Nerja har en helt annan puls jämfört med storstaden Málaga eller metropolen Marbella. En mer avslappnad livsstil helt enkelt. Men här finns också nattliv främst på Plaza TuttiFrutti.
Shopping är förvånansvärt bra, inspirerande och prisvärt. Visst finns här många turistbutiker men även chica boutiquer och butiker med spanska specialiteter. Jag tycker att det är betydligt trevligare att shoppa i gatumiljö än att gå runt i ett stort shoppingcenter där butikerna ofta är väldigt opersonliga.

Verano Azul

Kultserie
Nerjas resa till att bli en känd turistort startade 1979 när “Verano Azul” (blå sommar), en spansk tv-serie med nästan kultstatus, filmades under 18 månader i Nerja. Produktionen gjorde att hela stan involverades och när serien började sändas i oktober 1981, blev Nerja känt i hela Spanien som en idealisk plats för semester med sol och bad.
Namnet Verano Azul dyker upp lite varstans i stan med företag som fortfarande spinner på namnet. En park intill Chillars flodfåra har uppkallats efter tv-serien och här kan ni se en kopia på fiskebåten från tv-serien.

Strand

Ett besök på Museo de Nerja, Plaza de Espana var en positiv överraskning, användarvänligt med ramper och hiss, lagom stort och en svalkande paus under en het sommardag.
Rundvandringen börjar med en kort film som sammanfattar vad Nerja har att bjuda på. Samlingen av föremål är intressant och sedan är det upp till var och en hur mycket, eller lite tid man spenderar här. Men missa inte filmen från grottorna som visas en trappa ner, de är Nerjas mest kända sevärdhet. Det finns ett turisttåg som går från stranden vid Plaza de los Cangrejos till grottorna i lagom hastighet. Turen tar 30 min. Roligt för både barn och vuxna.

Vita stränder

Och så var det det där med sol och bad. Nerja har jättefina stränder och den kanske mest kända är Playa Burriana med 800 meter vit sandstrand som år efter år får blå flagg. Här finns strandrestauranger i mängder och ni kan snorkla, hyra SUP, kajak, vara med på utflykter och utöva andra vattensporter. På andra sidan av Nerja, mot Málaga hållet, hittar ni den långa stranden Playa Playazo som sträcker ut sig 1,7 km. Här är ett lugnare tempo, inte lika tätt med badgäster och gott om parkering.
Nerja har mycket att erbjuda alla besökare, vare sig ni stannar en vecka, en månad eller kanske för alltid.

Lite längre österut finns en pärla till.

Almuñécar – alltid hemmakänsla.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …