Costa del Sol förbereder stränderna för rekordsommar

Kustkommunerna har fått bekräftelse på att de får ett tillskott på mer än 3,2 miljoner euro för att sätta stränderna i skick inför sommaren.

Playa del Alicate en av stränderna i Marbella.
Playa del Alicate, 10 kilometer utanför centrala Marbella. Bilden är från ett besök sent i oktober.

I mars återhämtade Costa del Sol en stor del av det vattenunderskott det hade jämfört med förra året. Men ett mynt har som bekant alltid två sidor, de välbehövliga regnen åtföljdes också av stormar och kraftiga vågor. Detta innebar att nästan hälften av stränderna i provinsen skadades, vissa fick betydande skador. Tillskottet av 3,2 miljoner euro har beviljats av ministeriet för ekologisk övergång och demografisk utmaning (Miteco).

De olika förvaltningarna har arbetat intensivt sedan april för att kunna reparera de olika sandstränderna. För att kunna möta en sommar som beräknas att nå historiska nivåer besöksmässigt. Kommunerna finjusterar också sina detaljplaner för att kunna erbjuda en infrastruktur och ett tjänsteutbud för att möta det ökade behovet. Málaga har till exempel förlängt högsäsongens tjänsteutbud till åtta månader. Málagaprovinsen har också med sina mer än 40 blå flaggor flest kvalitetsstränder i Andalusien.

Det betyder att mellan mars och oktober kommer kustlinjen att skötas lika intensivt som under sommaren. Det blir bara fyra månader från november till februari som blir ansedda som lågsäsong, detta kommer att bibehållas i åtminstone två år. De främsta anledningarna till detta är den kraftiga tillväxten av turism till Málaga stad. Samt flygplatsens etablering som den främsta inkörsporten för internationell turism till hela Costa del Sol.

Alla kommunerna lägger också ner stora mängder kommunala pengar på sina stränder. Ett exempel är Benalmádena, där stiger den årliga budgeten för stränderna till 3,35 miljoner vilket är en ökning med 700.000 euro. De satsar både på att förbättra servicen på stränderna och att köpa in nya maskiner för att förbättra strändernas underhåll.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …