Spaniens bästa stränder för kitesurfing

Det är Economia Digital som har sammanställt rankningen av stränder på Tarifa, Fuerteventura, Costa Brava och Mallorca med flera.

Kitesurf på Bolonia
Bolonia

Tarifa, Cádiz

När det gäller Tarifa så har dess stränder de perfekta förutsättningarna för att utöva denna sport året om. Det en anledning till att Tarifa kallas för vindarnas huvudstad i Spanien. Där blåser det i genomsnitt mer än 300 dagar om året med vindar på mer än 10 knop. Spanska mästerskapen i kiteboarding och ungdoms-VM hålls här sedan 2007. Detta var en av de första platserna där sporten startade i Europa.

Tarifa

Det lyfts särskilt fram tre stränder i Tarifa bland Spaniens sju bästa.

La playa de los Lances – med västliga vindar som vanligtvis pendlar mellan 11 – 18 knop.

Valdevaqueros ”för proffs” – med ostliga vindar på mellan 20 – 35 knop.

Bolonia – även om det brukar vara mycket folk här på sommaren.

Fuerteventura

Detta är också en av världens bästa platser för kitesurfing. Dess starka och konstanta vindar, oavsett om de kommer från land eller passadvindarna som blåser med olika intensitet, gör det lätt att flyga fram över vattnet. En genomsnittlig årstemperatur på cirka 24 grader och solen som lyser upp ön nästan varje dag på året, tillsammans med vinden och vågorna, har gjort det till en plats för alla typer av internationella tävlingar. Ön har också all slags infrastruktur som anläggningar, skolor, specialiserade butiker och uthyrning av utrustning.

Även här lyfts det fram tre bra stränder.

Flag Beach Corralejo på norra delen av ön, perfekt för alla nivåer. Konstanta vindar särskilt på vår och sommar.

Playa El Burro även känd som Glass Beach på nordöstra delen av ön med stadiga passadvindar särskilt på sommaren.

Playa de Sotavento i söder nära Costa Calma. Det är en bred strand lämplig för alla nivåer.

Fuerteventura

Mallorca

Mallorca är det bästa alternativet på Balearerna för kitesurfing på platser som Bahía de Pollensa. Med det karga landskapet i Serra de Tramuntana i bakgrunden är Pollensa en idealisk naturlig miljö för att utöva denna sport. Detta eftersom vinden tenderar att vara konstant och förhållandena tenderar att förbättras när eftermiddagen fortskrider.

Mallorca

Bahía de Alcudia, på norra delen av ön, ett bra val, tack vare vinden som blåser stadigt (vanligtvis från norr eller öster) utan att skapa höga vågor. Naturligtvis är denna sport inte tillåten under sommaren på grund av det stora antalet badande gäster. (detsamma gäller i Bahía de Palma, en annan bra strand för kitesurfing så länge det inte är sommar).

Costa Brava

Costa Brava och i synnerhet Sant Pere Pescador är en av de bästa stränderna på den katalanska kusten för kitesurfing och vindsurfing. Den lockar både proffs och amatörer från hela världen för att delta i mästerskap och evenemang eller helt enkelt för att tillbringa några dagar med favoritsporten.

Den längsta stranden i Bahía de Roses, med 6,3 kilometer sand och sanddyner, här finns områden som är reserverade specifikt för vindsurfing och kitesurfing. Med vindar från både Pyrenéerna (Tramuntana) och en konstant havsbris från sydost.

Huelva, Cádiz

Isla Canela, i Huelva, samlar också många fans av kitesurfing. Även för proffs, tack vare anordnandet av mästerskap som drar fördel av dess termiska vindar, som särskilt på våren och sommaren, kommer in från sydvästlig riktning och på mellan 11 och 22 knop.

Playa de Isla Canela

Vid mynningen av río Guadiana har Playa de Isla Canela också ett brett sandområde med fin sand som vid lågvatten bildar laguner med grunt vatten. Idealiska för freestyle och för att lära sig kitesurfing.

Murcia

Ett annat bra ställe att utöva kitesurfing på finns i Murcia, med La Manga del Mar Menor som en viktig plats för nybörjare. Tack vare dess grunda vatten och avsaknad av vågor kan du uppleva snabba framsteg.

La Manga

Alicante

Här finns Playa de Oliva som en av de bästa platserna för kitesurfing i Alicante och Valencia.

Playa de Oliva

Stillheten i området och de ständiga vindarna som kommer från sydostlig riktning och som på sommareftermiddagar pendlar mellan 12 och 30 knop, gör denna strand till en idealisk plats att börja med denna sport. Med fin gyllene sand och bra dimensioner har den även ett avgränsat område för kites.

Speciellt under vintern med västliga vindar är Dénia ett annat alternativ att överväga.

Se filmen, ”The Best Kitesurfing Spots in Spain”:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …