Kitesurfing i Aragonien

Vi har inget hav, men vi har stora vattenreservoarer och en av reservoarerna här i regionen kallas ”El Mar de Aragón”, Aragoniens hav.

Kitesurfing

När jag läste artikeln som Jonny Erixon skrev i magasinet om kitesurfing i Spanien ringde jag upp honom och sa:
– Du har glömt  att nämna  Aragón! Jonny kunde inte tro att vi utövade den sporten här.
Det viktigaste är att det blåser, och det gör det mycket i Aragonien. När det blåser till ordentligt här så är det vinden El Cierzo som är igång, och den kan blåsa vilken månad som helst på året. På sommaren är det perfekt när det är över 40 grader, men på vintern är det inte lika skönt.
El Cierzo är en kall och torr vind från nordväst som bildas när en stormby i Medelhavet samexisterar med ett högtryck i Kantabriska havet. Den blåser genom Ebros dalgång, som fungerar som en naturlig kanal mellan Pyrenéerna och det iberiska systemet. Många avskyr vinden El Cierzo, men för kitesurfentusiaster är den en välsignelse. För de som tycker om denna sport är det ett faktum att om det blåser är det ett tecken på att de kommer att kunna segla. 

Många klubbar

I den här regionen finns det flera klubbar för kitesurfing. Det finns tre platser där man kan kitesurfa. Det är i reservoarerna La Loteta, Caspe, och Estanca de Alcañiz.
Jag kommer att skriva om La Loteta för den är den viktigaste vattenreservoaren där flera evenemang hålls per år och jag har dessutom turen att känna Jorge Herrera som är klubbsekreterare där.
Jag åkte dit en eftermiddag i juli månad för att träffa Jorge. Dels ville jag fotografera platsen med sina fantastiska solnedgångar igen, hade inte varit där sedan förra sommaren, och dels jag ville veta mer till min artikel.
När jag kom fram var det många som var ute och seglade. Det var väldigt varmt inne i staden jag åkte ifrån, men här med vinden var det riktigt behagligt. Jag gick till klubbhuset där Jorge väntade på mig. Vi satte oss på terrassen och han berättade för mig hur allt började här.

Vattenreservoar

Redan när det blev känt att en reservoar skulle byggas här började folk som var vindsurfingentusiaster, att komma hit för att göra vindmätningar. De ville veta om de skulle kunna segla här eller inte. Detta var på den tiden kitesurfingen ännu inte fanns. 
År 2009 var reservoaren färdig och så fort den var fylld med vatten började folk komma hit för att segla. Reservoaren fylls på genom ett rör som är anslutet till en mycket stor reservoar som heter Yesa i Pyrenéerna. Det vatten som finns här är vatten som kommer från bergen.
I början ville ingen prata så mycket om den här platsen, de ville hålla den hemlig så att inte för många skulle upptäcka den, men det var helt omöjligt.

Jag frågade honom om det var olagligt att segla här, men Jorge svarade att det inte var det. Vi befinner oss i en situation där det varken är lagligt eller olagligt. Confederacion hidrográfica del Ebro som äger den här platsen låter oss segla utan problem och vi har ett skriftligt tillstånd.
Här arrangeras olika mästerskap varje år. Den viktigaste är Cierzo Festival och Open Nacional, där kitesurfare kommer från hela Spanien. Då är det inte bara ett mästerskap, det blir även musik med dj och chiringuito med mat och öl. Cierzo Festival 2023 är i år den 22-23-24 september om någon har vägarna förbi.

Kitesurfing

Kan vem som helst segla?

Nu idag finns det tre kitesurfskolor; Aragón Viento, Tracción Kite och La Loteta Sports för nybörjare.
Jag frågar Jorge, om en skandinav kommer hit med sin bräda och vill segla. Kan hon eller han göra det utan problem? Jorge svarar: – Inga problem alls. De är välkomna.
Det enda han rekommenderar är att alla som kommer har en sportförsäkring.
La Loteta är en av de blåsigaste platserna i Europa och det blåser oftare här än i Tarifa, Cádiz. Inte
undra på att det är kitesurfarnas paradis.
Det blåser mer än 200 dagar om året här, vilket är ett rekordantal. Det finns få platser i världen där man kan uppnå detta. Vinden är också annorlunda här, den håller i sig hela dagen, den slutar inte. På andra platser, som vid kusten, kan vinden lätta, här händer inte det, här kan den hålla i sig i veckor.

Cierzo genereras av tryckskillnader. Medans det vid kusten är den termiska vinden som genereras eftersom vattnet är kallt och jorden är mycket varm. De bästa månaderna att komma hit är från april och framåt, främst för att vattnet är mycket kallt. Vattnet kommer ju från snön på Pyrenéerna. För en svensk är jag säker på att vattnet inte är särskilt kallt säger Jorge och skrattar. Jag tänker, han skulle bara veta vilken badkruka jag är.

Jag frågade Jorge hur han började med kitesurfing. En vän från Barcelona som kitesurfar i Castelldefels berättade för honom att han hade hört talas om den här platsen. Jorge och hans vän blev nyfikna, åkte hit och började en kurs för nybörjare och sedan 2017 är han engagerad i klubbens styrelse. Detta kombinerar han med sitt arbete som är journalist och politisk rådgivare. Att kitesurfa är hans sätt att koppla av och varva ner.

Det handlar om teknik

Många tror att denna sport är onåbar på grund av de fysiska kraven och att utrustningen är dyr. Men du behöver inte vara vältränad, även om det verkar så, det handlar mycket om teknik. Det finns människor i alla åldrar som håller på med den här sporten.
Som i alla sporter kan man spendera mer eller mindre pengar för att förbereda sig från topp till tå. När det gäller kitesurfing kan man få hela paketet för mindre än tusen euro. 
När man kitesurfar bör man ta hänsyn till att det finns områden där det inte är tillåtet att segla, särskilt under sommarmånaderna i kustområden där det finns badande. På dessa platser är dessutom både anslutningen och det område där kitesurfare får vistas markerade. 
I Aragonien uppstår inte detta problem, eftersom det vanligtvis inte finns några badgäster i de reservoarer där den här sporten praktiseras. 
Nu vet jag lite mer om kitesurf, säger jag till Jorge och tackar för stunden med honom. Vindsurfat har jag gjort, så det gäller väl att prova på att kitesurfa.
Jag reser mej upp och skyndar med att ta fram min kamera, för klockan är över 21 och det är en fantastisk solnedgång i bakgrunden bland de som fortfarande är ute och seglar.

Ett par korta filmer från Kitesurfing i Aragonien

Mer intressant från Aragonien

Historia, häxor och vin i Almonacid de la Sierra.


Pernilla

Hej, jag heter Pernilla och jag kommer att visa er fantastiska platser varje månad från Aragonien där jag bor och som jag har besökt.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …