Spaniens dyraste lyxbostäder

Den största koncentrationen av lyxbostäder med en prislapp på över en miljon euro finns på ögruppen Balearerna.

lyxbostad på Balearerna
En bostad på Mallorca.

Ögruppen Balearerna som består av Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera står för 23,8 procent av alla spanska bostäder i den prisklassen, enligt Idealista. I ett pressmeddelande har fastighetsportalen uppgett att 70 procent av denna bostadstyp är belägna i provinserna: Balearerna, Málaga, Madrid och Barcelona.

Så här ser det ut på Mallorca:

Utbudet av lyxbostäder i Spanien.

Spanien har den 1 augusti 2023: 40.375 lyxbostäder på marknaden med ett pris på över en miljon euro. Av det totala antalet listade bostäder finns 9.605 på ögruppen Balearerna.

Tätt bakom Balearerna ligger Málagaprovinsen, med 22,5 procent av det totala antalet, följt av regionen Madrid (12,1 procent av totalen) och Barcelona (11,2 procent).
Alicante är den femte provinsen med den högsta ackumuleringen av lyxbostäder, med 10,7 procent, följt av Girona med 5,9 procent.

Rankingen av de viktigaste provinserna med de mest lyxiga bostäderna fortsätter med provinserna: Cádiz (2,2 procent), Santa Cruz de Tenerife (2,1 procent), Valencia (1,8 procent), Las Palmas de Gran Canaria (0,9 procent), Granada och Vizcaya (0,7 procent i båda fallen). Det finns givetvis lyxbostäder i de övriga provinserna också, men i så litet antal att de inte kan statistiskt bearbetas på ett seriöst sätt.

Utbudet av ultralyx är däremot störst på Costa del Sol.

En lyxbostad på Costa del Sol
En bostad på Costa del Sol.

När det gäller ultralyxbostäder, det vill säga de som är prissatta till över tre miljoner euro. Då är de 8.328 bostäder som annonserades ut i början av augusti huvudsakligen koncentrerade till Málagaprovinsen (3.023 bostäder – 36,3 procent). Samt ögruppen Balearerna (2.874 bostäder – 34,5 procent).

Så här ser det ut på Costa del Sol:

Mer relaterat till bostäder i Spanien:

Bästa platsen att köpa en fritidsbostad.
Vattenförsörjning i framtidens bostäder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gripen kvinna.

Lämnade sin dotter ensam hemma – arresterades

En sexårig flicka hittades vandrande ensam på en gata i Logroño mitt i natten medan …