Bästa platsen att köpa en fritidsbostad

Spanien är ett av de främsta valen när någon vill köpa ett fritidsboende i Medelhavsområdet, nu har det bästa området utsetts.

Marbella
En strand i Marbella.

Funderar du på att köpa ett fritidsboende? Då är det knappast en överraskning att Spaniens fina stränder, avslappnade livsstil och soliga varma väder lockar många.

Men var finns landets bästa områden för att investera i en andra bostad?

Medan Barcelona och Madrid är frestande val för stadsälskare, väljer många att köpa sina bostäder nära kusten. Enligt fastighetsexperterna på Idealista finns det några kustområden som de flesta överväger som ett andra hem.

Är det en bra investering att köpa ett boende i Spanien?

När du överväger att köpa en fritidsbostad i Spanien är en av de första frågorna som du kanske tänker på på om det är en bra investering. Det korta svaret är: Ja, det kan det vara. Spaniens fastighetsmarknad har visat motståndskraft under åren, med fastighetsvärden som stadigt ökar. Detta beror till stor del på landets klimatfördelar för turister och andra utlänningar. Detta säkerställer en konstant efterfrågan på hyresfastigheter, både för fritidsboende och för långtidshyra.

Platsen spelar en avgörande roll för att bestämma lönsamheten för din investering. Områden som är populära bland turister som Costa del Sol, Costa Blanca, Balearerna och Kanarieöarna ger ofta hög hyresavkastning. Men det är också värt att utforska mindre kända regioner som vinner popularitet och som ibland kan erbjuda bättre valuta för pengarna.

En annan faktor att överväga är typen av egendom. Villor med privata pooler är till exempel mycket eftertraktade av semesterfirare och kan få högre hyrespriser. Å andra sidan kan lägenheter i stadskärnor tilltala affärsresenärer eller par.

Det är också viktigt att överväga kostnaderna för att äga en fastighet i Spanien. Dessa inkluderar fastighetsskatter, gemenskapsavgifter, elräkningar och fastighetsförvaltningskostnader om du planerar att hyra ut den. Att se till att dessa kostnader täcks av dina hyresintäkter är nyckeln till att säkra en bra avkastning på din investering. Bostadshyrorna stiger generellt i hela Spanien och särskilt i storstäder.

I slutändan kan det vara en lönsam satsning att köpa en fritidsbostad i Spanien om det görs rätt. Det ger inte bara en personlig semestertillflykt utan kan också fungera som en stadig inkomstkälla, samtidigt som den potentiellt ökar i värde över tiden.

De bästa platserna att köpa ett fritidsboende i Spanien 2023.

När det kommer till att köpa ett fritidsboende i Spanien betyder läget allt. Landet är mångsidigt, där varje region erbjuder unika attraktioner och livsstilar. Här utforskar vi några av de bästa platserna att överväga för din investering 2023.

Costa del Sol toppar listan på Idealista.

Costa del Sol fortsätter att vara en stor favorit bland internationella köpare. Den är känd för sina fantastiska stränder, golfbanor och livliga nattliv och erbjuder en livsstil som är svår att motstå. Fastigheter här sträcker sig från lyxvillor till mer prisvärda lägenheter, med ett brett utbud för alla budgetar. Några av regionens mest populära områden för ett andra hem är Marbella, Benalmádena, Estepona och Fuengirola. Den som vill ha mer storstadspuls men ändå ha tillgång till stranden och havet kan ta en funderare på Málaga. Det är ett faktum att flest exklusiva bostäder i Spanien finns i Málagaprovinsen.

Costa Blanca erbjuder lugn och ro till lägre pris.

För ett mer avslappnat liv, kan du överväga Costa Blanca. Känt för vita sandstränder, klart vatten och pittoreska byar, är det en bra plats för de som söker lugn och ro. Fastighetsmarknaden här är mångsidig, med alternativ som passar olika investeringsmål. Här finns livligare orter som Benidorm och Torrevieja men också flera lugnare småbyar. Köpare hittar generellt lägre priser på Costa Blanca än på Costa del Sol eller Balearerna.

Hektiskt stadsliv.

Om stadslivet är mer din stil är Barcelona och Madrid värda att överväga. Båda städerna har en rik kulturell scen, utmärkt infrastruktur och en livlig fastighetsmarknad. Oavsett om det är en chic stadslägenhet eller ett radhus i förorten, hittar du massor av alternativ att välja mellan.

Ögruppen Balearerna.

Slutligen erbjuder de vackra öarna Mallorca, Menorca och Ibiza unika erbjudande. Med sina fantastiska landskap, avslappnade livsstil och höga hyresefterfrågan är de bra för för investeringar. Men här är också allt betydligt dyrare än i resten av Spanien, både köpet av fritidsbostad och levnadskostnaderna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …