Spaniens historiska paradorhotell

Vi reser mycket i Spanien och målet är oftast att besöka historiska platser runt om i landet så det har inte varit svårt att fastna för Parador-hotellen. 

Paradorhotellet vid Alhambrapalatset i Granada.
Paradorhotellet vid Alhambrapalatset i Granada. Foto Shutterstock.

SPANIENS PARADOR-HOTELL är en unik hotellkedja som kombinerar historisk charm med modern komfort. Dessa hotell är ofta inrymda i historiska byggnader såsom slott, kloster, fästningar eller palats. Att bo på dessa hotell ger ytterligare en dimension till resandet för helt plötsligt bor man på själva historiska platsen. Att vakna en morgon i ett rum som är fullt modernt men där man ändå känner sig som en riddare som vaknar i sitt slott någon gång förr i tiden, är riktigt häftigt.

Parador-hotellen är spridda över hela Spanien och ger en möjlighet att uppleva landets rika kulturarv på nära håll. De flesta av dessa hotell erbjuder lyxiga faciliteter såsom restauranger som serverar lokala specialiteter, pooler, spa-anläggningar och panoramautsikt över omgivningarna. Förutom boende är Parador-kedjan även känd för sitt engagemang för att bevara Spaniens kulturarv och främja hållbar turism.

Parador de Ronda
Parador i Ronda.

Dessa hotell är ofta inrymda i historiska byggnader såsom slott, kloster, fästningar eller palats.

Parador de Ronda
Parador i Ronda.

Dess ursprungliga syfte var att främja turismen genom att erbjuda bekvämt och prisvärt boende för resenärer samtidigt som man bevarade och återställde historiska byggnader runt om i Spanien.

Parador-hotellen är en del av den statliga spanska hotellkedjan Paradores de Turismo de España, som grundades 1928. Dess ursprungliga syfte var att främja turismen genom att erbjuda bekvämt och prisvärt boende för resenärer samtidigt som man bevarade och återställde historiska byggnader runt om i Spanien.

Omvandlingen.

Idén att omvandla historiska byggnader till hotell uppstod under Miguel Primo de Riveras regering på 1920-talet. Tanken var att använda dessa byggnader för att främja turismen och skapa arbetstillfällen under den ekonomiska återuppbyggnaden efter första världskriget. Eftersom Spanien har enormt mycket historiska lämningar såsom kloster, slott, borgar m.m. Dessa platser var oftast under förfall och kostade mycket att underhålla, då kläcktes idén, som även kung Alfonso XIII stöttade, att dessa historiska byggnader skulle upprustas och fungera som hotell där intäkterna skulle gå till underhållet av byggnaden, samtidigt som man skulle locka turister till platsen (kanske en bra idé även för andra länder att ta efter). 

Parador-hotellet i Alarcón i bakgrunden.
Parador-hotellet i Alarcón i bakgrunden.
Utsikt från hotelltaket,
Utsikt från hotelltaket.

DET FÖRSTA Parador- hotellet öppnades 1928 i Gredosbergen i provinsen Ávila och var inrymt i ett gammalt kloster. Sedan dess har Parador-kedjan vuxit och består idag av 97 hotell över hela Spanien, inklusive de på öarna, vilket gör den till en av världens största hotellkedjor. Många av hotellen har restaurerats noggrant för att bevara den ursprungliga arkitekturen och dess charm samtidigt som de har uppdaterats med moderna bekvämligheter. 

Naturskönt belägna.

Beteckningar som beskriver de olika hotellen är Naturia vilka är de som ligger naturskönt. Esentia beskriver dem som ligger i historiska byggnader. Civia är beteckningen på dem som ligger centralt i städerna. Men det kan också vara så att ett visst hotell lever upp till två av dessa beteckningar och i vissa fall alla tre.

Väldigt många som turistar i Spanien har så klart varit i Granada och Alhambra, men hur många har sett att det ligger ett Parador-hotell inne på Alhambras område? Kanske inte så många? Det beskriver ändå hur man använder byggnader för att skapa unika hotell. Om man har besökt Ronda kan man omöjligt ha missat Parador – hotellet vid det ena brofästet. Det är en fantastisk plats, där man i trädgården kan lägga sig i en solstol och stoppa ut fötterna genom staketet så att de hänger över stupet.

Hotellet i klostret Cuenca
Hotellet i klostret Cuenca.
Utsikt över staden från hotellet.
Utsikt över staden från hotellet.

Parador Cuenca, Córdoba.

I klostret San Pablo hittar man idag hotellet. Från rummen på framsidan har man utsikt mot San Pablo-bron och de hängande husen. Klostret är från 1500-talet och innergården är en restaurang.
Cuenca byggdes av morerna i en defensiv position i hjärtat av kalifatet Córdoba och är en ovanligt välbevarad medeltida befäst stad.   

Med full styrka av sitt läge tornar staden upp sig över det magnifika landskapet. Hoola Bandoola Band har gjort en låt på skivan Garanterat individuell som heter Filosofen från Cuenca. Det lätt att gå över bron in till staden eller att njuta av utsikten över staden från hotellet

Parador med kaffekoppar.
Parador i Ronda.
Utsikt från Paradorens trädgård.
Utsikt från Paradorens trädgård.

Paradorhotellet vid bron Puente Nuevo i Ronda.

Vid varje besök i staden så har det blivit självklart att vi ska bo på detta hotell, trots att det finns många andra bra hotell som ligger bredvid. Byggandet av den nyaste bron inleddes 1759 och tog 34 år att bygga. Under inbördeskriget 1936-1939 använde båda sidor fängelset som en tortyrkammare för fångade motståndare. Man dödade några genom att kasta dem från fönstren till klipporna i botten av El Tajo-ravinen.  

Rondas historia.

Ronda grundades av Scipio Africanus under andra puniska kriget. Julius Caesar gav Ronda stadsrättigheter. Under 400-talet e. Kr. tog sveberna staden. Nästa århundrade tillföll staden Östromerska riket. Senare blev staden intagen av den visigotiska kungen Leovigild. Ronda ingick sedan i det visigotiska riket fram till 713 när den föll för morerna, som kallade den Izn-Rand Onda som betyder ”staden med befästningen”. Under åren 1039 till 1065 var Ronda huvudstad i det lilla kungariket Ronda.
Från 1065 ingick det i Sevillas kungarike. Den moriska makten bröts av markisen av Cádiz som intog Ronda efter en kort belägring. Napoleon I:s invasion vållade mycket skada. Rondas befolkning minskade från 15.600 personer till 5.000 på tre år.

Parador Oropresa och den inbjudande poolen.
Rustika Parador Oropresa och den inbjudande poolen.
Parador Oropresa interiört.
Hotellet inifrån.

Parador på Castillo de Oropesa, Toledo.

Historien om detta slott tillhör två på varandra följande perioder av medeltiden, den muslimska (gamla slottet eller ”muslimska borggården”) och den kristna (nya slottet). Slutligen förvärvades Oropes-slottet av den spanska staten och förklarades som ett konstnärligt monument 1923, ett nationellt monument 1926 och 1966 omvandlades det till ett Parador-hotell.

Att använda historiska platser till hotell är bara så rätt. Slottet i sig är inte unikt men det blir bra ihop med hotellet. 

Sos del Rey Católico, vid Parador hotellet:

Relaterat till Spaniens Paradorer:

Spaniens Paradorer och Civitatis stärker hållbar turism.


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Iryo med tåget Frecciarossa.

Ny höghastighetstågförbindelse Málaga – Barcelona

Iryo startar en ny höghastighetstågförbindelse mellan Málaga och Barcelona. Start den 15 december 2024.