Spaniens kulturturism ökar i omfattning

Kulturupplevelser har blivit ett dragplåster för inhemska och internationella turister samt spelar en roll i nästan en femtedel av alla resor.

Flamenco är kultur.
Flamenco på Palazio Andaluz i Sevilla.

De senaste uppgifterna från Spaniens nationella statistikbyrå (INE) visar att kulturturismen växer och även överträffar nivåerna före pandemin. De inhemska turisterna gjorde 18,6 % av sina resor för kulturella aktiviteter. Som jämförelse kom 19,3 % av de internationella turisterna för kulturupplevelser. Vilket tyder på att kulturintressen spelar en avgörande roll i nästan en femtedel av alla turistresor.

Enligt la Moncloa, den officiella webbplatsen för Spaniens regering och ministerråd kan man utröna följande. Invånare i Spanien gjorde 16,4 miljoner kulturresor 2022 och spenderade över 8,8 miljarder euro. Dessutom fick vi 11,9 miljoner resor från utlänningar som lockades av kulturella motiv, vilket resulterade i en inkomst på 15 miljarder euro. Vilket betyder att vi kommer mycket nära siffrorna för 2019.

Det som lockade mest och de som reste mest.

Madrid, Katalonien, Andalusien och Valencia var de högst rankade autonoma samhällena för att generera kulturresenärer. Noterbart är att 43 % av invånarna i Madrid, 41,2 % av kantabrierna, 40,5 % av baskerna och 39,9 % av invånarna i La Rioja översteg det nationella genomsnittet på 34,6 %. När det gäller andelen av deras befolkning som reser av kulturella skäl.

Enligt samma källa har den genomsnittliga varaktigheten för internationella turisters kulturresor ökat från 5,8 till 6,1 dagar sedan 2019. Jämfört med invånare i Spanien, som har en genomsnittlig period på 4,1 dagar, bara tre tiondelar mindre än 2019.

Ytterligare data visar att Katalonien och Madrid spenderade mest på kulturresor, med 1.727 miljoner euro respektive 1.654 miljoner euro.

De främsta kulturdestinationerna i Spanien.

Den främsta kulturdestinationen bland invånarna i Spanien i år var Andalusien (2,7 miljoner resor). Följt av Madrid (1,2 miljoner), Kastilien och León (1,1 miljoner) och Katalonien (1 miljon).

Dessa regioner ledde också i intäkter, där Andalusien genererade 930,6 miljoner euro. Madrid 477,7 miljoner euro, Kastilien och León 363 miljoner euro och Katalonien 338,5 miljoner euro.

Så här bor kulturturisterna.

När det gäller boende hade kulturturister i Spanien olika val. Cirka 10,4 miljoner bodde på hotell och spenderade 6.242,4 miljoner euro (i genomsnitt 600,23 euro per resa). Ytterligare 2,6 miljoner valde att hyra privatbostad och spenderade 1.335,4 miljoner euro (i genomsnitt 513,61 euro per resa).

Dessutom bodde 1,3 miljoner hos familj eller vänner och spenderade 327,8 miljoner euro (i genomsnitt 252,25 euro per resa), och 198.000 använde egna bostäder och spenderade 39 miljoner euro (i genomsnitt 196,96 euro per resa)

Boende i Spanien reser även på kulturresor till andra länder.

Dessutom spenderade spanska invånare 3.338,9 miljoner euro på kulturresor till Europa och 1.623,5 miljoner euro på andra kontinenter för kulturupplevelser.

Den senaste forskningen från World Travel & Tourism Council (WTTC) bekräftar de positiva trenderna i Spaniens kulturturism. I augusti i år rapporterade SchengenVisaInfo.com att WTTC förväntar sig att EU:s resebransch kommer att återhämta sig till 98 procent av sina nivåer före pandemin.

Några exempel på välbesökta kulturevenemang i Spanien.

En genuin traditionell spansk folkfest.
Det årliga tomatkriget bryter ut.
Musikfestivaler på Costa del sol 2023.
Torremolinos internationella jazzdag.

Snabbkurs – allt om Spanien – på lättförståelig spanska.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga

Málaga korad som den bästa staden i Spanien för språkinlärning

Málaga har dessutom kommit på femte platsen globalt för att lära sig språk och när …