LOS FAYOS – den märkliga byn

Los Fayos är en liten by som ligger i närheten av det magiska berget El Moncayo i provinsen Zaragoza.
Området är känt för många legender. Här finns svamp och medicinska örter som plockades både förr och nu. Det sägs att häxorna plockade de medicinska växterna till sina trolldrycker.

Los Fayos

Själva byn ligger i skuggan av en stor klippvägg med många stora grottor som användes under den förhistoriska tiden som bostäder. Vi befinner oss i en av de äldsta bosättningarna i området.
Byn har en registrerad befolkning på 139 invånare, men det är inte många som verkligen bor här. De flesta kommer bara på helgerna eller på sommaren.
Det finns två floder som rinner igenom byn och de gamla berättar att innan den stora
vattenreservoaren byggdes var fisket mycket viktigt. Då man kunde fiska öring med bara händerna, så mycket fanns det. De gned in händerna med jord och gräs för att få bättre grepp. Helt otroligt!

Byn som ingen känner till?

Jag filmar och intervjuar äldre personer, för kommunen. De får berätta om hur man levde förr på den spanska landsbygden. Många hade yrken som inte finns längre. Det var inte lätt. Det var ett hårt liv och efter kriget ännu värre.
Gumman jag intervjuade var nästan 90 år men piggare än jag själv. Det var så intressant det hon sa om hur man levde när hon var liten. Efter visningen av filmen ska jag be om lov  att texta filmen på svenska och lägga ut på YouTube så ni får se den.
Jag tänkte att om ni har vägarna förbi, så är detta värt ett besök. Se grottorna som finns ovanför byn, fotografera det rika fågellivet eller vandra någon av de flera vandringsleder som finns här.

Nu tillbaka till grottorna 

Den största grottan som man kan besöka heter Cueva de Caco och enligt legenden bodde där en jätte som hette Caco. Dessa grottor har varit tillflyktsorter och boplatser sedan förhistorisk tid. En del av dem var en gång i tiden kopplade till slottet från 1100-talet eftersom dess rum låg i det som i dag är groparna eller hålen i det berg som omger byn.
Även om de bara är tillgängliga via ett repsystem finns det några grottor med olika rum där den spåren av mänskliga händer är framträdande; vi hittar stenbäddar, hyllor och dörrkarmar utmejslade med verktyg. Helt fantastiskt!!

Grottor

Dessa grottor har varit tillflyktsorter och boplatser sedan förhistorisk tid. 

Förmodligen var detta ett militärt skydd under medeltiden också. Man har hittat spår av tre våningar inne i grottan, ett helt hydrauliskt system och till och med en aljibe (cistern).
Vill du komma upp till slottets torn så finns det inte mycket kvar, bara basen på det runda tornet med en diameter på nio meter. Man får ta sig upp för 333 trappsteg och då får du se en spektakulär panoramautsikt över byn och av berget Moncayo. Ärligt talat så orkade jag inte gå upp alla trappsteg, men tycker att jag måste skriva om att tornet finns. Ska dit en annan gång för byborna säger att det är en spektakulär solnedgång.
Det som fascinerade mig var den helige Benedikts eremitage. Det är utgrävt ur berget och var ett gammalt benediktinerkloster. Det är värt ett besök.Det finns också en kyrka från 1500-talet, La iglesia de Santa Maria Magdalena. Bredvid finns ett palats som ligger i ruiner som ägdes av hertigarna Villahermosa.

Boende

Det finns ett vandrarhem och ett landsbygdshotell med två rum, men har ni husbil finns det en liten campingplats.
En cafeteria och restaurang finns, där serveras meny eller tapas. Jag har ätit där och det är typisk spansk husmanskost med chorizo…. Har du högt kolesterol så beställ tapas. Då har ni fått lite info om den här märkliga byn som jag har besökt. Tycker ni om att se platser i Spanien där inga turister finns, så är det här en av dessa.

Årliga evenemang

Det finns flera årliga evenemang och festligheter som firas i Los Fayos, men två av dem som många kommer från andra byar och besöker är:

Matlagning

Fiestas de Las Matacía · Kulinarisk tradition

Det är den näst sista helgen i januari, en festival som återskapar en mycket gammal tradition i byarna i Aragonien. Det är en fest med kulinariska aktiviteter. Förr i tiden var man med när de slaktade grisen. Det gör man inte längre. Nuförtiden är det bara matlagning och hur man tar vara på allt. Till exempel hur man gör chorizo, morcilla, konserverar…

Cetreralia · Fågelmässa

Fågelmässa som äger rum andra veckan i september, eftersom det är den bästa tiden för att se rovfåglarna flyga. Då är det också en välbesökt medeltidsmarknad. Jag hade tur och var med och det var intressant.Det blev fågeluppvisning medan det bjöds på pain riche med vitlök och fläsk. Vinflaskor stod på borden om man ville dricka och vid lunchtiden var den stora paellan färdig som delades ut. Sedan var det fågeluppvisning igen.

Några fler av våra artiklar om Aragonien:

Historia, häxor och vin i Almonacid de la Sierra.
Fantastiska Loarre i Aragonien.
Kitesurfing i Aragonien.
Belchite – inbördeskriget och de vilsna själarna.


Pernilla

Hej, jag heter Pernilla och jag kommer att visa er fantastiska platser varje månad från Aragonien där jag bor och som jag har besökt.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …