Turisttåg och nattåg i Spanien

Renfe som är Spaniens motsvarighet till SJ planerar att lansera totalt 253 turisttåg i år, dessa kommer att genomkorsa landet under varje turistsäsong.

Al-Ándalus
Al-Ándalus

Enligt Turespaña, Spaniens officiella turistwebbplats, representerar erbjudandet från Turisttågs-divisionen för i år en ökning med 30 procent jämfört med det som producerades 2022. Förra året körde Renfe 170 tåg med turistinnehåll som hade 23.597 passagerare.

Al-Ándalus

Dessutom kommer utbudet av lyxturism att öka med 57 procent. Lyxtågen: Transcantábrico, Al-Ándalus, Costa Verde Express och Expreso de la Robla, kommer att uppleva den mest betydande ökningen av trafiken. Under detta år förväntas dessa tåg göra 87 resor tur och retur, vilket är en ökning med 52 procent jämfört med förra året. Bilden visar en av Al-Ándalus restaurangvagnar.

Internationella nattåg

Nattåget kommer att avgå från Amsterdam och stanna i Rotterdam, Antwerpen, Bryssel och Lille. Sedan fortsätter det till södra Frankrike och passerar genom Figueres och Girona för att på morgonen anlända till Barcelona. Denna järnvägsförbindelse kommer också att stödjas ekonomiskt av Europeiska kommissionen.

Även järnvägstrafiken mellan Spanien och Portugal skall förbättras

I november förra året drev den spanska turistministern Raquel Sánchez på för ytterligare framsteg med flera transportprojekt av gemensamt intresse i ett försök att förbättra banden mellan Spanien och Portugal. I detta avseende sa minister Sánchez att det är viktigt överväga att göra förändringar i transportprojekten så att människor lättare kan resa mellan länderna.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …