Spansk åklagare inleder utredning om läkemedlet Nolotil

Många utlänningar i Spanien har blivit allvarligt sjuka av att ta den i Spanien vanliga värktabletten Nolotil, som är förbjuden i många länder.

Nolotil
Nolotil har vållat många allvarliga sjukdomar och även dödsfall.

Åklagarmyndigheten vid den nationella domstolen i Spanien har inlett en undersökning om hälsoproblem relaterade till Nolotil. Utredningen kommer efter det att det har kommit in klagomål till patientombudsmannen samt anmälan från ”föreningen för människor påverkade av läkemedel” (ADAF).

Nolotil är ett varumärke för det smärtstillande preparatet metamizol, som är förbjudet i 40 länder däribland Sverige. Men det är allmänt tillgängligt i hela Spanien och har kopplats till dussintals fall av allvarlig sjukdom och till och med dödsfall, framförallt bland irländska och brittiska patienter.

Den nationella domstolen i Spanien har utsett en åklagare för att övervaka den inledande utredningen. Med det uttalade syftet att skydda medborgarnas ”grundläggande rätt till fysisk integritet när det gäller hälsan”.

Som en del av utredningsprocessen har åklagarmyndigheten begärt information från den spanska myndigheten för läkemedel och hälsoprodukter (AEMPS). Förfrågningarna inkluderar identifiering av tillverkare, importörer, marknadsförare och distributörer av Nolotil i Spanien. Detaljer om de tillstånd som har beviljats för medicinen, rapporter om biverkningar av läkemedlet. Samt information om vilka länder som har dragit tillbaka Nolotil från marknaden och skälen till dess fortsatta existens i Spanien.

ADAF är oroliga.

ADAF har lyft fram oro över säkerheten för läkemedel som innehåller metamizol, såsom Nolotil. Ett läkemedel som används mycket allmänt i Spanien för smärtbehandling. De kritiserade bristen på proaktiv kommunikation angående riskerna med dessa droger, särskilt för utländska besökare eller bosatta i Spanien. Trots de varningar som har lämnats in så har ADAF observerat en brist på åtgärder från myndigheterna, vilket har fått allvarliga konsekvenser i flera fall.

De betonar behovet av ansvar när det gäller förskrivning och marknadsföring av läkemedel som innehåller metamizol. De ifrågasätter varför dessa läkemedel är tillåtna i Spanien trots att de av säkerhetsskäl är förbjudna i andra länder. Dessutom efterlyser de mer ansvarsfull spridning av information och mer försiktighet från vårdpersonal vid förskrivning av sådana läkemedel.

Metamizol
Ett annat fabrikat men lika farligt.

Vi har dålig erfarenhet av Nolotil.

Vår medarbetare Anja Erixon fick för ett par år sedan Nolotil efter en allvarlig olycka. Efter ett par dagar blev hon allvarligt sjuk och febern steg kraftigt. Läkaren var helt oförstående, läkemedlet skulle ju ta bort smärta och feber. Men efter att ha övergått till annat läkemedel gick febern ner.

Vi gjorde en undersökning om vad som kunde vara orsaken till det och det visade sig att det uppenbarligen finns genetiska orsaker. Det verkar som om befolkningen i Spanien och Sydamerika tål läkemedlet mycket bättre än Nordeuropéer. (Över 10 engelsmän har dött i Spanien där detta läkemedel har visat sig vara dödsorsaken). Vi vill på det bestämdaste avråda någon från att använda Nolotil eller något annat läkemedel som innehåller metamizol (t.ex. Novalgina, Dipyrone, Analgin). Det finns en anledning till att det är förbjudet i 40 länder, Sverige och Storbritannien inkluderade.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …