Leroy Merlin i Spanien installerar 4 MW solel

Den stora franska heminredningskedjan Leroy Merlin installerar 9.048 solpaneler på tio av sina varuhus runtom i Spanien.

Solpaneler på Leroy Merlin.
Tak på Leroy Merlin.

Det är den spanska solenergispecialisten Monticell med huvudkontor i Zaragoza som har slutfört installationen av solpanelerna på varuhusens tak. Dessa paneler har en toppeffekt på nästan 4 MW.

Monticell sa på onsdagen att de hade slutfört uppdraget enligt EPC-kontraktet, och installerat totalt 9.048 solpaneler på taken av tio Leroy Merlins varuhus över hela landet.

Entreprenören räknar med att alla system ska vara uppkopplade i slutet av april. När de väl är online kommer solpanelerna att kunna producera mer än 5 GWh el per år. Vilket minskar Leroy Merlins koldioxidavtryck och ger energibesparingar i över två decennier, enligt Monticell.

Monticell är en del av den spanska entreprenören för solenergilösningar Enerland Group och fungerar som sin industriella installationsavdelning för egen konsumtion. Monticell säger att de tjänade 37 miljoner euro i intäkter 2023 och byggde mer än 81 system på totalt mer än 45 MW över hela Spanien.

Det kanske i sammanhanget också bör nämnas att Leroy Merlin själva är stora leverantörer av solenergiutrustning till allmänheten.

Enerland Group som är moderbolag till Monticell har spelat in en video som visar bygget av en solenergianläggning i Aragonien i norra Spanien:

Faktum är att förnybara energikällor står idag för majoriteten av spansk elproduktion.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …