Reglerna för djurtransporter skärps

Nu när det börjar bli varmt och meteorologerna varnar för att det kan bli en het sommar inför Spanien restriktioner för djurtransporter.

Ddjutrasnporter
Reglerna för djurtransporter skärps.

Mellan torsdagen den 15 juni och den 15 september kommer det att vara olagligt att transportera levande djur när det är för varmt. Det gäller för transporter av hästar, nötkreatur, får, getter och grisar på resor som varar mer än 8 timmar. I fordon eller containrar som är varmare än 30 grader.

Åtgärderna gäller för djurtransporter både inom Europeiska unionen och till eller från länder utanför EU. Detta inkluderar vägtransporter till de stora exporthamnarna för djur i Cartagena och Tarragona. Samt även för Ro-ro-fartyg på väg till Kanarieöarna eller andra destinationer.

För att följa lagen måste företagen se till att deras lastutrymmen är utrustade med ett ventilationssystem som hela tiden håller temperaturen i intervallet 5°C – 30°C. Under långa vägtransporter kommer ett spelrum på +/- 5°C att tillämpas, beroende på utetemperaturen, upp till max 35°C. Alla fordon måste vara utrustade med anordningar för kontroll och registrering av temperaturen.

Fordon eller containrar som överskrider de stipulerade gränserna kommer inte att tillåtas att lämna lastningsplatsen. Förarna skall också lämna in temperaturregistreringarna för varje resa.

Sommaren som kommer kan bli het, men även våt.

Rubén del Campo

Enligt Rubén del Campo, meteorolog på Aemet (statens meteorologiska byrå) så är sannolikheten mellan 50 – 60 % för rekordvärme i juni, juli och augusti. En siffra som stiger till 70 % för Kanarieöarna och Balearerna.

Märkligt nog finns det också en chans på mellan 40 – 50 % att sommaren blir blötare än vad vi är vana vid. Speciellt väntas Medelhavskusten och Andalusiens Atlantkust få regn under de kommande månaderna. ”Detta är betydelsefullt, med tanke på att det inte brukar vara särskilt mycket regn under sommaren” påpekar del Campo.

Relaterad artikel

Meteorologiskt fenomen ger varmare väder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …