Spansk polis stoppar kriminell likhandel

Nationalpolisen i Valencia har uppdagat ett kriminellt gäng som har stulit lik från sjukhus och vårdhem och sålt dessa till universitet.

Nationalpolis

Polisen har gripit fyra personer, två ägare till en begravningsbyrå som tros vara huvudmän samt två anställda. Samtliga gripna är spanjorer och mellan 41 och 74 år.

Gänget uppges ha inriktat sig på äldre människor som antingen är utlänningar eller som inte har några betydande band till samhället. Utredningen startade i början av förra året när kroppen från en avliden patient hämtades av en begravningsbyrå från ett sjukhus. Det visade sig då rätt snabbt att att två arbetare hade förfalskat officiella dokument för att lura sjukhuset och civilregistret.

Efter att ha nystat fram flera ledtrådar förstod polisen att den döde mannen skulle begravas i sin hemstad Valencia, i en fattigbegravning som bekostades av kommunen. Men istället såldes hans kvarlevor till ett universitet för medicinska studier. Ingen hade gett sitt samtycke till detta, varken vänner eller familjemedlemmar.

Efter att ha fortsatt sina efterforskningar upptäckte polisen ett fall till med nästan identiskt tillvägagångssätt. I detta fallet kom den avlidne från ett vårdhem där han hade påståtts ha gett sitt samtycke till donation av sin kropp tre dagar före dödsfallet. Vid närmare granskning fann utredarna att mannens mentala förmåga dagarna före dödsfallet var så nedsatt att han inte skulle ha kunnat ge sitt samtycke. Dessutom såldes kroppen till ett annat universitet som erbjöd mer pengar än det universitet som hade undertecknat avtalet.

Kropparna såldes till universitet för 1.200 euro styck.

Oegentligheter vid kremeringarna.

Allt eftersom utredningen fortskred så upptäcktes också misstänkta förfaranden med kremering av de kroppar som påstods ha donerats till forskning. Det visade sig att när universiteten väl hade avlutat sina studier så var de tvungna att täcka kostnaderna för kremering. Då var det givetvis den inblandade misstänkta begravningsbyrån som skötte alla arrangemang.

Utredarna kom fram till att begravningsbyrån hade fakturerat ett universitet 5.040 euro för 11 kremeringar som inte fanns på några fakturor i Valenciaområdet. Tillvägagångssättet för begravningsbyrån var istället att de stoppade in de styckade liken i kistor som tillhörde andra avlidna personer. På så sätt kremerades flera kroppar i ett svep för att spara pengar.

När utredningen var avslutad greps både ägarna till begravningsbyrån och de två anställda, de åtalas för bedrägeri och urkundsförfalskning. (I Spanien måste alla donationer vara frivilliga och gratis, handel med organ är förbjudet).

Från spansk TV:

Mer intressant från Valencia: VALENCIA.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …