Spansk väderprognos 2 – 6 april 2024

Resterna av ovädret Nelson drar iväg och det stabila varma och soliga vädret återvänder till större delen av Spanien.

1 april 2024 Spanien.
1 april 2024 i Coí­n (Málaga), efter regn kommer alltid sol – åtminstone i Spanien. Några få vattenpölar finns dock kvar efter påskveckans regn.

Påskveckan karaktäriserades av regn och rusk och stormen Nelson med stormvindar och även snöfall. Skidorterna har fått rejält med snö, inte minst Sierra Nevada. Men redan idag måndagen den 1 april har vädret börjat stabiliseras och från i morgon tisdag stiger temperaturerna avsevärt. Framförallt kommer Medelhavskusten både i öster och söder att få ett mycket stabilare och varmare väder. Det är bara längst i norr som det fortfarande kommer att vara både blött och blåsigt. Då talar jag framförallt om Galicien, men även Asturien, Kantabrien, Baskien och delar av Kastilien och León får in lågtryck från Atlanten.

Tisdag den 2 april.

Väderprognos 2 april 2024.
2/4-2024.
Kanarieöarna.

Ett inkommande lågtryck ger ihållande och lokalt kraftigt regn i Galicien, Asturien och Kantabrien. Det kan bli mycket kraftiga vindbyar i Galicien och i Kantabriens berg. Fronten kommer om än försvagad att komma in i övre Ebro, västra Pyrenéerna, Kastilien och León och norra Extremadura.

På resten av fastlandet och på Balearerna blir det växlande molnighet och uppehållsväder. Temperaturerna stiger i praktiskt taget hela landet, framförallt i öster och i sydost med undantag för kustbandet. Kanarieöarna: Klart väder på de östra öarna och lätt växlande molnighet i väster. Lätt stigande dagstemperatur och svagt sjunkande nattemperatur, svag nordlig vind som kan öka till måttlig på eftermiddagen.

Onsdag den 3 april.

Väderprognos 3 april 2024.
3/4-2024.
Kanarieöarna.

Svagt regn i Galicien och väster om det centrala systemet samt i Pyrenéerna där snögränsen går vid 1.600 / 2.000 m. ö. h. Resten av fastlandet och Balearerna får växlande molnighet och uppehållsväder. Temperaturerna ökar generellt i hela landet, det blir bara i Pyrenéerna som det väntas frost. Det blir svag västlig eller sydlig vind i hela landet förutom i nordvästra Galicien och västra Asturien som får hård vind med mycket kraftiga vindbyar. Kanarieöarna: Växlande molnighet framförallt i norr, oförändrade temperaturer eller svagt stigande. Svag till måttlig nordostlig vind, något mer intensiv på de östligaste öarna.

Torsdag den 4 april.

Väderprognos 4 april 2024.
4/4-2024.
Kanarieöarna.

Ett lågtryck kommer troligtvis in från nordväst som lämnar rikligt med nederbörd i Galicien. Eventuellt men mindre sannolikt kan det sprida sig till den övriga tredjedelen av fastlandet. I resten av den norra halvan av landet väntas rikligt med moln men uppehållsväder. Södra halvan av landet samt Balearerna får bara lätta moln. Dagtemperaturerna fortsätter att stiga på fastlandet, oförändrat på Balearerna. Nattemperaturerna stiger i norr och söder och sjunker i de centrala delarna. Svaga vindar från söder eller sydväst dominerar förutom i Galicien, Kantabrien och västra Pyrenéerna som får kraftigare blåst. Kanarieöarna: Lätta moln eller klart väder, oförändrade temperaturer, svag nordlig vind i väster och måttlig i öster.

Fredag den 5 april.

Väderprognos 5 april 2024.
5/4-2024.
Kanarieöarna.

Ett frontsystem kommer troligtvis in från nordväst som främst påverkar de nordvästra delarna. Nederbörd kommer att förekomma i Galicien, västra Asturien och nordvästra Kastilien och León. Nederbörd är heller inte uteslutet i norra och västra Extremadura, norra högplatån och Kantabrien. Resten av fastlandet och Balearerna får lätta växlande moln eller klar himmel. Temperaturerna fortsätter att stiga generellt även om de kan sjunka något på ostkusten. Galicien, Kantabriens berg och Pyrenéerna får kraftiga vindbyar övriga landet får i huvudsak svag sydvind. Kanarieöarna: Växlande molnighet som ökar något i nordväst, något stigande temperaturer, nordliga till västliga vindar.

Lördag den 6 april.

Väderprognos 6 april 2024.
6/4-2024.
Kanarieöarna.

Troligtvis kommer ett vädersystem från Atlanten att röra sig från väst till öst, det för med sig moln som även kan nå bort till Balearerna. Nederbörd kan förekomma i nordligaste Spanien samt i de mer centrala delarna av landet. Temperaturerna sjunker måttligt i hela landet, sydliga och västliga vindar dominerar som kan vara starka i norr. Kanarieöarna: Svansen på ett vädersystem från Atlanten anländer som kan ge moln och regn i norr, inga större temperaturförändringar, nordlig vind.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …